Свињокољ – традиција и повод за дружење у околини Пожеге

Сезона свињокоља почела је још пре месец дана у пожешком крају. Ипак, највећи број домаћина остао је привржен данима око 29. новембра, државног празника некадашње Југославије. Ветеринари упозоравају да месо треба прегледати на присуство трихинеле, али су многи и даље склони да ризикују.

У Чолићима по традицији крај новембра је време за свињокољ. Тим поводом многа угашена домаћинства оживе, а такав је случај и код Милутина у Врањанима.

"Што ми можда тамо некима на западу не можемо објаснити, али то је нешто што је наше и ми ћемо се трудити да задржимо што дуже. Ја сам то, на пример, пренео на синове, видим да они позивају своје другаре", прича Милутин Чолић.

Месар Зоран Матић каже да је са "посечењем" свиња у ужичком крају почео пре месец дана, а посла ће имати до Нове године.

"Људи су махом старији људи, али имају наследнике који им долазе, обезбеђују им то. Већином сами узгајају", сматра Зоран.

Ветеринар Срђан Брмбота каже да поједини домаћини ризикују, избегавајући да прегледају месо .

"Без обзира да ли је то мала или велика животиња, преносиоци болести су глодари, тако да и мало прасе може да буде заражено", истиче Срђан Брмбота, ветеринар из Пожеге.

Чолићи никада не ризикују. Тек када се увере да је месо без трихинеле, онда почиње дружење са пријатељима и обавезни хајдучки ћевап на пожешки начин.

"Хајдучки ћевап се у Гучи спрема три, четири сата, пет, човек падне у несвест од глади, док то буде сервирано. Наш хајдучки ћевап од почетка ложења ватре, до сервирања 25 минута", прича Саша Буљугић, привредник из Пожеге.

"Морам да напоменем да смо прешли 2.200 километара данас да дођемо овде да једемо овај хајдучки ћевап", каже Младен Ђурић, информатичар из Пожеге.

Већи део меса се суши, али бројно друштво до касно у ноћ за хајдучки ћевап потроши и по четрдесетак килограма меса. Домаћини не жале, кажу да је то суштина традиције и повод за дружења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво