Глобал политикс: Пад броја становника Србије до 2050. године

Портал "Глобал политикс" (The Global Politics) направио је пројекцију кретања броја становника у Србији до 2050. године, на основу података из више светских извора и база података, и проценио да ће број становника Србије за нешто више од три деценије бити за трећину мањи.

Портал који је регистрован и у Србији дошао је до рачунице да би наша земља 2050. године могла имати тек нешто више од 5,8 милиона становника.

Према подацима наведеним на мапи објављеној на том порталу, Србија данас има 8,79 милиона становника.

Извори и базе података на које се портал позива су Међународна база података, Међународни програмски центар, Амерички биро за попис становништва, америчко министарство трговине, Светски преглед података, ЦИА и Светски алманах.

Портал, међутим, није дао објашњење узрока пада броја становника.

Глобал политикс је урадио мапу броја становника свих европских земаља, а Србија је на овој мапи при дну лествице по паду популације, а иза ње су, као једине три европске земље које би могле изгубити више становника од наше у наредне 32 године, Летонија, Литванија и Молдавија. 

Тзв. Косово је на овој листи представљено одвојено од Србије, а сврстано је у део лествице за који је предвиђен пораст броја становника, при чему се прогнозира да ће имати за 17 одсто становника више уместо садашњих 1,9 милиона, а до 2050. могло би имати 2,2 милиона становника.

Смањење популације је, међутим, проблем с којим се суочава већина европских земаља, па тако готово свим нашим суседима, судећи према статистици овог портала, прети пад броја становника – пре свега Бугарској, за коју се предвиђа пад популације од готово 22 одсто. 

Сличан сценарио, само са различитим процентима пада, могу да очекују и све бивше југословенске републике, али и Мађарска, Румунија и Албанија, као и Грчка. 

И за Русију се, према истим међународним статистичким подацима, прогнозира опадање броја становника за 9,78 одсто, док је за Немачку очекиван пад од 12,87 одсто. 

С друге стране, међу земљама које могу да очекују раст популације предњачи Луксембург, који се налази у самом врху европске листе са прогнозираним растом броја становника од чак 48,37 одсто, а затим следе Ирска, Исланд, Шведска, Норвешка...

У исту групу спадају и Кипар, Шпанија, Швајцарска, Белгија, Британија, Француска, Холандија, Аустрија и Италија, док Финска већ прелази у други део лествице – онај коме прети пад броја становника. 

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво