Козјак, село у које се млади враћају

Село Козјак у близини Лознице специфично је по томе што у њему, како кажу, нема незапослених. У селу послују два предузећа у којима раде многи мештани, а остатак је запослен у фирмама у граду или на својим пољопривредним газдинствима.

У Козјаку, кажу, посла нема само за оне који не желе, или не могу да раде. Због великог броја запослених мештана, али и нових погона који почињу да раде следеће године, биће посла и за оне из околних села.

"Ко год хоће да ради, може да ради, а сви су запослени и сви су заузети или код своје куће с послом или на својим фармама, својим фирмама или раде у некој сеоској фирми", каже Миољуб Савић, мештанин и власник месаре.

И док се млади са села из готово целе Србије селе у веће градове, омладина из Козјака враћа се по завршетку студија. У четворогодишњој основној школи, реновираној прошле године, број деце је најбољи показатељ колико је село живо.

"Кроз ову школу свакодневно прође преко стотину малишана и школа ради у две смене. Посебно ме радује да ћемо у наредном периоду имати већи број ђака првака", каже Бранко Богосављевић, директор Основне школе у Козјаку.

"После завршеног факултета сам се вратио у своје родно село да помогнем оцу и стрицу око породичног посла који радимо, већина мојих вршњака се такође вратила", каже Милош Савић, из Козјака.

Из села не одлазе, зато што у њему, кажу, имају све. Најпре посао, потом сређену инфраструктуру, амбуланту, Дом културе. А за уређеност села, заслужни су мештани.

"У нашем селу је кључна слога и договор са мештанима, месна заједница сарађује са мештанима максимално и зато нам село тако и изгледа", каже Иван Степановић, председник МЗ Козјак.

"Свађамо се, миримо се, ал' углавном кад дође до краја све завршимо", каже Миољуб Савић, власник месаре.

Занимљиво је да је ово село имало базен чак двадесет година пре Лознице, а прошле године урађен је и аква парк јединствен у Подрињу. Због тога је Козјак, нарочито лети, место окупљања омладине из свих крајева. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво