"Жртвама насиља неопходна свеобухватна подршка"

У 2017. години у породичном насиљу у Србији је убијено 26 жена. Партнерско насиље није ни приватни ни породични проблем, већ је реч о озбиљном друштвеном проблему, поручују надлежни на Међународни дан борбе против насиља над женама. Један дан посвећен том проблему није довољaн, а координаторка Аутономног женског центра за РТС истиче да недостаје системско решење, као и свеобухватна подршка жртвама – бесплатно правна помоћ, помоћ у становању и запошљавању.

Координаторка програма Аутономног женског центра Тања Игњатовић је, гостјући у Дневнику РТС-а, рекла да је стопа убистава и даље висока и да је неопходно указати на оне жене које су у ризику од тешког повређивања и убиства.

Истиче да је, такође, неопходно водити рачуна о оним групама жена које су вишеструко маргинализоване, а међу њима су Ромкиње, жене са инвалидитетом, оне које живе на селу и оне које живе у сиромаштву.

Коментаришући овогодишњу статистику, која показује да је до сада у 2017. убијено 26 жена, Игњатовић је рекла да треба сачекати крај године, истичући да би волела да се тај број не повећава.

"Волела бих да је овај број минимални – само оно што нисмо могли да спречимо и нисмо могли да препознамо", рекла је Игњатовић.

Као позитивну ствар у борби против насиља над женама оцењује нови закон о спречавању насиља у породици, који се примењује од јуна.

"Разматра се на обавезним састанцима за координацију, којим руководе тужиоци, око 3.000 случајева насиља, то нису све нове пријаве, то су и текући случајеви. Изриче се месечно између 600 и 800 мера удаљења насилника из стана, и од 1.000 до 1.500 мера забране комуникације. То је позитивна статистика", рекла је Игњатовић.

Међутим, истиче да је мали број кривичних пријава, још мањи број кривичних осуда, а додаје и да су кривични поступци дуги, а да је казнена политика блага и да нема дугорочних превентивних решења.

"Недостају системска решења, наша су обично ад хок - када се нешто деси, истрче министри и предузму нешто... То нешто не може да реши овако озбиљан друштвени проблем. Недостаје нам анализа поступања, учење из грешака... Институције су под притиском и треба много већи број људи да ради и да буду специјализовани за ову тему", рекла је Игњатовић.

Посебно је истакла да озбиљно недостаје подршка жртвама.

"Та подршка мора да подразумева бесплатну правну помоћ доступну свим женама, психосоцијалну подршку, али и конкретну подршку у становању, запошљавању, финансијску подршку – да би издржале у том поступку. Процес изласка из насиља није један дан, то је дужи период", рекла је Игњатовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи