Салаши – дух старих времена привлачан туристима

Током првих девет месеци ове године, број домаћих туриста у Србији је седам одсто већи него у истом периоду лане. Гостију из иностранства за петину је више него 2016, а један од адута који још треба развијати је сеоски туризам. У понуди су и салаши којих је највише у Бачкој.

Иако се угоститељством бави три деценије, од пре три године тај посао ради у другачијем амбијенту. На салашу из 1925. године надомак Сомбора, Драгана Фаркаш од заборава чува аутентичне предмете које није било лако сакупити.

"Ови предмети на госте утичу тако да се сете свог детињства пре свега, од канте за мармеладе, лавора и осталих ствари. А ко су нам гости? Па и локални, а и са стране, односно земаља у окружењу", каже Драгана Фаркаш, "Наш салаш". 

Неизоставна је и домаћа војвођанска храна спремљена по старим рецептима. Драгана верује да другачије не би ни смело, иако многима у пракси пролази. Због тога што салаше не препознаје Закон о туризму, тај назив носе различити објекти.  

"Пуно њих је уствари мало лепши ресторан или кафана али ни у ком случају салаш. Салаш подразумева живот од пре 100 година. Прихватам ја да је то тешко одржавати, али салаш који има централно грејање по мени више није салаш", објашњава Драгана Фаркаш. 

Они који раде како треба надају се категоризацији, али и подршци са локала како би имали више гостију. Подаци им иду на руку, са 13.000 посета прошле године, Сомбор бележи раст у туризму од 13 одсто.  

"Ми се трудимо да те наше потенцијале где су културне вредности, верске, салаши, природне, неки ресурси које ми захваљујући природи и срећи поседујемо, покушавамо некако у комплету да пласирамо према неким потенцијалним туристима", каже Ђуро Тодорић из Туристичке организације Сомбора.

А сеоски туризам могао би да буде носилац те привредне гране у Војводини.

"Можемо рећи да се урбани човек све више окреће традиционалном одмору и користи све благодети које може добити на таквој тур дестинацији. Најчешће су то домаћи гости којима су салаши удаљени два, два и по сата од њихових дестинација, живе у урбаним срединама, 40 до 50 година старости са породицама", истиче Тодорић. 

У Војводини има око 50 салаша, највише у Бачкој. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи