Свечани пријем поводом 99. година од Присаједињења Војводине

Председник Покрајинске владе Игор Мировић приредио је свечани пријем поводом обележавања Дана присаједињења Војводине Краљевини Србији 1918. године, великог датума и догађаја који је, како је рекао, из темеља променио историју, и кога је време, као неумитни али увек праведни судија, проверило је и потврдило као догађај од општенационалног значаја.

Пре 99 година Србија је добила своју северну покрајину а данашња Војводина претечу своје Владе и Скупштине. Тај дан се традиционално обележава свечаним пријемом у Бановини, згради Владе Војводине.  Тада се, заправо, Банат, Бачка и Барања присаједињују Краљевини Србији, а то је био и званичан назив покрајине. Скупштина Срема у Руми ту одлуку је донела дан раније.

Тој седници Велике народне скупштине присуствовало је 757 посланика, а одлуку је прочитао један од лидера Срба из Аустроугарске, Јаша Томић.

Право гласа имале су и жене – три деценије пре него што су га добиле у осталим деловима Србије. Инсистирано је да сваки грађанин има право да на матерњем језику комуницира са свим властима, и то је традиција коју Војводина и данас гаји, свих 26 националних мањина остварује своја права гарантована уставом и законом.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је на свечаном пријему рекао да нема значајније одлуке у целом прошлом веку не само у историји нашег народа у Војводини, већ и нашег националног корпуса у целини, јер је у њој сублимирана вековна борба за слободу и независност пре свега српског, али и других народа који у Војводини.

"Зато њену годишњицу и ми вечерас обележавамо заједно, у Војводини и Србији равноправних нација и равноправних људи, баш онаквима какве су их сањали учесници Велике народне скупштине. Чинимо то у предвечерје заиста изузетног јубилеја", рекао је Мировић, саопштила је Покрајинска влада.

Међу званицама на вечерашњем пријему били су епископ бачки господин Иринeј и други великодостојници Српске православне цркве, амбасадори више земаља и други представници дипломатског кора, министар одбране Александар Вулин, председница Уставног суда Србије Весна Илић-Прелић, посланици Скупштине АП Војводине, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, представници Универзитета у Новом Саду, научних и културних институција, представници градова и општина, као и представници националних савета националних мањина.

Традиционално и градске власти обележавају овај дан испред некадашњег хотела "Гранд", на централном новосадском тргу, где је и одржана Велика Народна скупштина. Као и сваке године и сутра ће градоначелник Новог Сада Милош Вучевић положити венац на спомен-плочу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво