НАТО обучава српске службенике у сајбер одбрани

Службеници Канцеларије Савета за националну безбедност и заштиту тајних података Владе Србије прошли су кроз обуку за осигуравање безбедности информационих система (ИНФОСЕЦ) у реалним животним ситуацијама.

Обука је спроведена у Београду и Талину од 30. октобра до 10. новембра, у оквиру Програма НАТО за мир и безбедност (СПС), наводи се у саопштењу објављеном на сајту Северноатлантске алијансе.

"Политика ИНФОСЕЦ-а је веома важна за сваку организацију јер може да пружи додатно средство за излажење на крај са сајбер претњама, а модерна обука у оквиру СПС пружила је комбинацију теоретских и практичних сесија", стоји у саопштењу.

Циљ обуке је био да се омогући одговор 12 учесника на ситуације у реалном животу с којима би се могли суочити, с фокусом на актуелну примену ИНФОСЕЦ-а унутар њихових организација.

Курс се односио на специфичне проблеме сајбер безбедности, као што је управљање кризама и заштита поверљивих информација, а с којима су се учесници сусрели или се тренутно сусрећу.

Они су током обуке научили како да развију и примене одређене алатке и планове у спровођењу ИНФОСЕЦ политике у институционалном оквиру.

"Ово је била изузетна прилика да појачамо сарадњу између НАТО и Србије на пољу информационе безбедности. Желели бисмо да нагласимо високу мотивисаност и добру вољу групе, што је обуку учинило успешном", рекао је генерал Вело Лоема из Европске иницијативе за сајбер безбедност у Естонији.

Та институција организовала је обуку у сарадњи са Канцеларијом Савета за националну безбедност и заштиту тајних података Владе Србије.

Лоема је рекао да очекује да ће бити настављена сарадња у области сајбер безбедности.

У саопштењу НАТО-а се наводи да је Србија протеклих година постала све активнија у оквиру програма СПС.

"Водеће области сарадње укључују сајбер одбрану, одбрану од хемијских, биолошких, радиолошких и нуклеарних (ЦБРН) агенаса, антитероризам, агенду која се тиче питања жена, мира и безбедности, енергетику и еколошку безбедност", закључује се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво