Светски дан борбе против насиља над женама

Више од трећине жена широм света је током свог живота доживело физичко и/или сексуално насиље; 750 милиона жена је ступило у брак пре навршених 18 година, а више од 250 милиона њих је подвргнуто сакаћењу женских гениталија, наводи се у поруци генералног секретара УН поводом Међународног дана борбе против насиља над |женама.

У поруци која је достављена из канцеларије Уједињених нација у Београду, наводи се да свака жена и свака девојчица има право на живот без насиља, али и констатује да се кршње људских права у различитим видовима јавља у свакој заједници, а да посебно погађа најмаргинализованије и најугроженије.

Наводи се и да је учесталост напада на активисткиње за права жена забрињавајућа, а да насиље над политичаркама омета напредак у остваривању грађанских, политичких, социјалних, економских и културних права жена.

У тексту поруке се, међутим, напомиње да је данас широко прихваћен став да насиље над женама, укључујући узнемиравање и штетне праксе, представља значајну препреку остваривању људских права и непосредно доводи у питање укључивање и учешће жена у одржавању мира.

"Ако се не ухватимо у коштац са тим проблемом, никада нећемо остварити Агенду одрживог развоја до 2030. године", констатује се у поруци, те наводи да је потребно да сви у својим земљама, регионима и заједницама, заједнички и истовремено радимо на остваривању истог циља.

Уз подсећање да УН чине много тога како би се проблем насиља над женама решио, помињу се Фонд УН за сузбијање насиља над женама, иницијатива Spotlight, покренута са Европском унијом, те Глобална иницијативу УН за безбедне градове и безбедан јавни простор.

Пауновић: Охрабримо жене да пријаве насиље

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права поручила је да жене треба охрабрити да пријаве насиље и подсетила да од данас у Србији почиње акција "16 дана активизма".

"Сви заједно морамо охрабрити жене да не трпе и не прикривају насиље коме су изложене. Жене ће бити заштићене, а насилници најоштрије кажњени, и то је основни задатак целокупног друштва", каже Сузана Пауновић и додаје да акција "16 дана активизма" до 10. децембра, који је Међународни дан људских права.

У саопштењу достављеном медијима наводи да насиље над женама и девојчицама представља најчешћи и најтежи облик кршења људских права и слобода, те додаје да подаци показују да је једна од три жене у свету претрпела физичко насиље, била жртва сексуалног насиља или је доживела неки вид злостављања, при чему је насилник најчешће мушкарац из блиског окружења.

"Мушкарац који злоставља жену има моменте када је љубазан и нежан до следећег чина насиља. Купује јој цвеће, парфеме, изводи је у шетњу, деци купује поклоне. Тим позитивним понашањем и обећањима даје жени наду да ће се променити. Током времена ови тренуци су све ређи, а насиље све чешће. Нажалост, у неким случајевима има и смртни исход", објашњава Пауновић уобичајени модел понашња насилника.

Зато је, каже, важно да се унапреде активности на локалном нивоу, с обзиром на то да су јединице локалне самоуправе кључни фактори непосредног деловања у превенцији и заштити од насиља.

Уколико до насиља дође, све службе на локалном нивоу морају бити мобилне и координисано деловати, наводи Пауновић, али каже да је осим помоћи државе и друштва једнако важна и подршка невладиног сектора који жртвама насиља по правилу пружа помоћ и ради на превенцији насиља.

Мехо Омеровић, председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, данас је, поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, изразио наду да ће у периоду који је пред нама доћи до значајнијег напретка и да ћемо коначно наћи начин да се изборимо са тим великим проблемом.

"Верујем да данас ипак имамо институције којима жене у невољи могу да се обрате, у којима раде одговорни професионалци који су спремни да им пруже помоћ и подршку, да њихове проблеме, страхове и сумње схвате озбиљно и да уложе максималне напоре да препознају и спрече насиље", рекао је Омеровић.

Додао је да је Међународни дан борбе против насиља над женама, 25. новембар, када се људи широм света уједињују у кампањи посвећеној борби против насиља над женама, прилика да се присетимо свих жена које су биле жртве насиља – од жена жртава диктаторских режима које су изгубиле живот због својих идеја и залагања за женска права, до жена које су жртве породичног и партнерског насиља, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи