Иницијатива за писано образложење одлагања саслушања

Заштитник грађана сматра да би јавни тужиоци требало да убудуће сваку своју одлуку о одлагању саслушања осумњиченог од тренутка хапшења до 48 сати, писаним путем образложе у решењу о задржавању(према којем задржавање може да траје најдуже 48 сати).

То би допринело бољој заштити права грађана од арбитрарног лишавања слободе у предистражном поступку и јачању поверења грађана у рад надлежних органа, наводи се у иницијативи Заштитинка грађана за допуну Законика о кривичном поступку, коју је поднео Влади и Надорној скупштини Србије.

У иницијативи која је објављена на сајту Заштиника се прецизира да би у ЗКП требало да буде прописано да разлози због којих је јавни тужилац одложио саслушање осумњиченог и одредио његово задржавање до 48 сати од хапшења или одазивања на позив, буду наведени као обавезни део решења о задржавању.

У образложењу те иницијативе Заштитник је навео да тумачењем одредаба ЗКП-а произлази да ухапшени и осумњичени може бити задржан ради саслушања само изузетно најдуже 48 сати од часа лишења слободе, да у року од два сата од када је осумњиченом саопштено да је задржан мора бити донето решење о задржавању, али да решење о задржавању којим се лице лишава слободе (формално хапси) не мора да садржи разлоге за одлагање саслушања најдуже 48 часова.

"Како би се обезбедило да се овлашћења органа гоњења која обухватају лишење слободе у предистражном поступку примењују рестиктивно - сходно Уставу и ЗКП, свака одлука о лишењу слободе требало би да буде образложена, односно да садржи сврху, као материјалноправни разлог ограничења права на слободу и безбедност неког лица", сматра Заштитник.

Одлука јавног тужиоца да одреди задржавање осумњиченог најдуже 48 часова представља одлуку о ограничењу Уставом гарантованог права на слободу и безбедност, односно одлуку о лишавању слободе, напомиње се у иницијативи коју је потписао заменик Заштитника грађана Милош Јанковић.

Он сматра да је зато јавни тужилац приликом доношења одлуке о ограничењу права на слободу и безбедност осумњиченог, његовим задржавањем најдуже 48 часова од часа лишења слободе, дужан да води рачуна о суштини права које се ограничава, важности сврхе ограничења, природи и обиму ограничења, односу ограничења са сврхом ограничења и о томе да ли постоји начин да се сврха ограничења постигне мањим ограничењем права.

"Следствено томе, свако задржавање осумњиченог које – са становишта обима и сврхе што није неопходно, представља недозвољено ограничавање, односно кршење права грађана", закључује се у иницијативи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи