После девет година одблокиран рачун Графичке школе

Београдска Графичка школа, једина те врсте у Србији, од данас није више у блокади, саопштио је градски Секретаријат за образовање и дечју заштиту.

Рачун ове школе одблокиран је након што је, по налогу секретара за образовање и дечју заштиту Славка Гака, Секретаријат за образовање и дечју заштиту измирио дуговања ове школе и омогућио јој поново несметано функционисање.

Осим Графичке школе, за коју је уплаћено шест милиона динара, одблокиран је и рачун Туристичке школе која је била у блокади од 29. септембра због минуса од 5,8 милиона динара.

"Данас почиње нова етапа развоја Графичке школе која због нечијег немара, недомаћинског руковођења и склапања штетних уговора, иза себе има деценију неулагања што је за школу која има велике перспективе више недопустиво", рекао је Славко Гак.

Графичка школа на Новом Београду била је у блокади због судске пресуде из 2009. године од 30 милиона динара на штету школе а због лошег уговора из 2002. године о складиштењу опреме која је нестала због чега је школа тужена.

"Нажалост то су године када се није водило рачуна о интересима школе. Ово је школа која изгледа као мала фабрика и у којој деца током учења праве свеске, блокове, папирне кесе, футроле за дипломе, албуме, бојанке. Следеће године у плану је реконструкција школе јер јој је то више него неопходно", казао је Гак.

У Графичку школу иде око 1.000 ученика, а сваке године из школе изађе 60 фотографа, 60 преламача (припрема за штампу), 30 графичких дизајнера, 30 штампара, 30 сито-штампара, 30 књиговезаца. Од њих 250, сто одмах нађе посао јер из школе изађу са искуством.

Гак је истакао да очекује да ће ова школа бити један од пионира у повратку дуалног образовања у Србију, сада када има могућност да се опет постави на здраве темеље.

Један од најважнијих пројеката за ову школу који је већ заживео је идеја да ученици фотографи из Графичке школе фотографишу децу у вртићима од чега ће сви имати добит.

"Идеја је прихваћена и већ је заживела у Предшколској установи "Чукарица" па тако ученици имају праксу, фотографишу децу, родитељи добијају пођеданко квалитетне фотографије деце за много мање пара, а школа приходује од тога и може купити опрему за ђаке", објашњава Гак и додаје да је идеја да ова пракса заживи у свим вртићима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво