Живот под својим кровом за избегличке породице у Панчеву

У оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања у Панчеву, кључеве од нових монтажних кућа добиле су четири избегличке породице, које ће после више од две деценије започети нови живот под својим кровом.

Драгољуб и Јованка Мандић још 1995. године су из Босанског Грахова са двоје мале деце дошли у Панчево и после 22 године подстанарског живота дочекали су да откључају врата своје куће.

Мучили смо се толико дуго и били смо годинама подстанари са двоје деце, али ето успели смо да се скућимо", каже Јованка Мандић.

Драгољуб Мандић истиче да су нон-стоп живели приватно.

"Нисмо били корисници никаквих колективних смештајних објеката, борили смо се, зарађивали и ево стигли смо до свог крова над главом", каже Драгољуб Мандић.

Кључеве од нових монтажних кућа добиле су још три избегличке породице и све ће памтити овај дан као један нови почетак.

"Напокон смо се збринули и могу да кажем да имамо свој дом. Била сам 22 године са породицом подстанар. Децу смо ишколовали и они су отишли својим путем, а супруг и ја смо остали сами", каже Љиља Тркуља.

Град Панчево са Комесаријатом за избеглице више од две деценије помаже расељена и избегла лица, а око 12.000 њих је уточиште пронашло у Панчеву и околним селима.

Градоначелник Панчева Саша Павлов наводи да је претходних година реализовано око 85 милиона динара за различите пројекте и програме који су обезбеђивали људима стамбене јединице, за грађевински материјал, откуп сеоских домаћинстава и различитих врста хуманитарних помоћи што им помаже и да се социјално интегришу у нову средину.

До краја године биће усељене још три нове монтажне куће, а почетком следеће кључеве ће добити још пет породица избеглих и интерно расељених лица.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво