Патријарх Иринеј одликовао мађарског вицепремијера

Његова светост патријарх српски Иринеј је уручио је високо црквено одликовање орден Светог краља Милутина потпредседнику мађарске Владе Жолту Шемјену и државном секретару за везе са црквама Миклошу Шолтесу.

У одлуци Синода СПЦ наводи се да је на свечаности у Патријаршији високо црквено одликовање на предлог епископа будимског Лукијана додељено мађарским званичницима за "њихову делатњу љубав према Српској православној цркви и српском народу, нарочито показану пружањем несебичне помоћи Епархији будимској".

Државни секретар за везе са црквама у мађарској влади Миклош Шолтес рекао је за Танјуг да су на свечаном пријему код патријарха Иринеја мађарски званичници, како је рекао, добили потврду да су Срби и Мађари чланови једне хришћанске породице.

"Патријарх Иринеј нас је оснажио у уверењу да сарадња између српског и мађарског народа постаје све важнија. Ми смо упућени једни на друге, треба да помажемо једни другима, посебно у актуелној мигрантској кризи која се појављује кроз надирање ислама, али у очувању наше културе и националних и хришћанских вредности", рекао је Шолтес.

Он је навео да је последњих неколико година мађарска влада издвојила око 10 милиона евра помоћи СПЦ у тој земљи за обнављање храмова и за обезбеђивање средстава за три дома за одрасле који су под руководством српске цркве.

"Потпредседник је позвао патријарха Иринеја у званичну посету Мађарској. Драго нам је што јачамо црквене и политичке односе две земље. Помажемо Србији да би што пре ушла у ЕУ јер је то наш заједнички интерес", рекао је Шолтес.

Архијерејски заменик Епархије будимске протојереј Војислав Галић рекао је да су Шемјен и Шолтес заслужили да буду одликовани јер, како је навео, помажу да се сачува српска културно-црквена баштина у Мађарској.

"Кроз одржавање наше баштине сведочи се да смо ми духовно присутни у тој земљи, а вицепремијер и државни секретар нам у томе много помажу", рекао је Галић за Танјуг.

Орден Светог краља Милутина према одлуци Синода СПЦ додељује се онима који су се доказали као ктитори и добротвори.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво