"Није примерено да било ко тражи образложења судских одлука"

Министарка правде Нела Кубуровић истиче да нико не може да тражи нити од судија, нити од тужилаца да образлажу своје одлуке.

Нела Кубуровићева је рекла да није примерено да било ко, па чак и новинарска удружења, траже образложење од Републичког јавног тужиоца (РЈТ) зашто је одређено тужилаштво донело одређену одлуку.

"Све што судије и тужиоци имају да кажу, говоре у образложењу своје одлуке, а нико не може да их коментарише", рекла је Нела Кубуровић новинарима, осврћући се на захтев новинарских удружења да РЈТ Загорка Доловац образложи одлуку поводом поступка и случаја напада на новинаре током инаугурације председника Републике.

Са друге стране, Кубуровићева сматра да су правосудни органи Србије "и те како посвећени", када је реч о процесуирању свих пријава које се односе на нападе на новинаре и то, како је рекла, не говори само као политичар, већ и као члан Државног већа тужилаца.

Такође, министарка каже да је упозната да је РЈТ донела упутство о хитном поступању када је реч о нападима на новинаре, а донета су и посебна упутства која се односе на евидентирање сваког напада на новинаре и потписан је посебан протокол између Тужилаштва и МУП-а.

"Тако да верујем да постоји посвећеност правосудних органа у процесуирању. А зашто је донета одлука у конкретном случају, мислим да је довољно оно што је наведено у образложењу", закључила је Кубуровићева.

"Пресуда Младићу неупотребљива за ревизију тужбе против Србије"

Министарка правде изјавила је да пресуда генералу Ратку Младићу не може бити коришћена за евентуалну ревизију тужбе за геноцид против Србије.

"Тужба против Србије је већ била поднета и она је одбачена. Истекли су рокови за подношење ревизије, тако да не видим начин да пресуда која је јуче изречена може бити коришћена, нарочито имајући у виду да је у питању првостепена одлука", рекла је Кубуровићева.

Додала је да пресуда Младићу била очекивана, имајући у виду досадашње пресуде Хашког трибунала против Срба.

Кубуровићева је подсетила да је његова одбрана најавила жалбу и да ће се наставак поступка спроводити пред Механизмом за кривичне трибунале који ће преузети улогу Хашког трибунала, који престаје са радом у децембру.

"Уставни амандмани можда најкрупнији реформски искорак"

Mинистарка је напоменула да реформом правосуђа у 2018. години Србију пре свега очекује почетак примене новог Закона о надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, као и предлагање уставних амандмана, који је можда и најкрупнији реформски искорак.

"Верујемо да ће Закон о надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, који почиње са применом 1. марта, кроз формирање посебних одељења у Вишим тужилаштвима и посебним одељењима у Вишим судовима у Београду, Новом Саду, Краљеву и Нишу, пре свега поспешити борбу против корупције, што је један од приоритета Владе Србије", рекла је Кубуровићева.

Свакако, како је додала, наставља се и са реформским процесима који представљају и испуњавање обавеза из Акционог плана за поглавље 23.

Када је реч о уставним променама, Кубуровићева каже да је Министарство правде претходних пет месеци спроводило консултативни процес и јавну расправу која је започела у мају и била организована заједно са Канцеларијом за цивилно друштво, те да је одржано пет округлих столова и да је, пре десетак дана, тај процес завршен.

"Када сумирамо и анализирамо све што је било достављено у писменом облику и оно што је изнето током јавне расправе, Министарство правде до краја године изаћи ће са конкретним предлозима који ће бити достављени Венецијанској комисији на мишљење, али исто тако, отвориће се јавна расправа у Србији, како би сви заинтересовани могли да изнесу своје мишљење на предлоге амандмана", рекла је министарка.

Подвлачи да, без позитивног мишљења Венецијанске комисије, Министарство правде не може да упути предлог Скупштини на разматрање и додаје да ће током следеће недеље, доћи и експерт из Венецијанске комисије који ће заједно са представницима министарства, имати прилике да се сусретне са представницима удружења судија и тужилаца и да верује да ће управо његова експертска помоћ бити веома важна, приликом предлагања амандмана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи