Ружић: Запослени у јавној управи у платним разредима у 2018.

Министар државне управе и локалне самоупаве Бранко Ружић најавио је увођење платних разреда од наредне године за за више од 400.000 запослених у јавној управи широм Србије.

"Реформа система плата једна је од веома значајних. Близу смо да донесемо још три закона из тог сегмента реформи система плата и то ће се, надам се, догодити до краја ове године", рекао је Ружић новинарима.

Према његовим речима, целе следеће године ће се "уподобљавати" платни разреди у односу на стручну спрему и специфичности у обављању одређеног посла, али је намера да се сву запослени подведу у јединствени, правичан статус, да се не би догађало да неко ко има идентичну стручну спрему и ради мање има већа примања.

"Дакле, то је намера, системски приступ и наравно да ће се односити на све у јавној управи", јасан је министар.

Говорећи о броју запослених у јавној управи, Ружић каже да смо "у једном транзиционом периоду", као и да је реформом од 2013. доказано "да на веома одговоран начин држава може да спроведе рационализацију".

У овој години, каже министар, тај број је испуњен, а очекује да кадровски план буде мера ствари и да у односу на финансијске могућности одреди број извршилаца на одређеним пословима, уз утврђивање приоритета и то ће, сигуран је, почети да функционише од 2019.

"У идућој години биће спровођена рационализација, али која свакако неће бити линеарна, водиће рачуна о приоритетима и која ће такође дозвољавати нова запошљавања", рекао је Ружић.

Министар државне управе је данас посетио Општину Звездара за коју је рекао да је са модернизованим системом и љубазним радницима пример добре праксе и како би ствари требало да функционишу у свим јединицама локалне самоуправе.

Како је додао, његово Министарство ће идуће године покренути пилот пројекат "Јединствено управно место", уз оцену да је претеча тог пројекта управо општина Звездара.

"Постоји више од 220 услуга које пружамо грађанима, а наша идеја је да што више тих услуга централизујемо на једном месту, у једној од општина у Србији и урадићемо то на четири-пет места", објаснио је министар.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво