"Пут и ја", акција за повећање безбедности деце у саобраћају

У оквиру међународне акције која се спроводи у 10 земаља Европе и Јужне Америке, око 21.000 деветогодишњака у Србији добиће знања о безбедности у саобраћају у школској настави. То је највећа кампања о подизању свести деце о безбедности на путевима икада покренуте у свету.

Циљ наше стратегије за безбедност саобраћаја до 2020. године јесте да нам деца више не гину на друмовима, кажу у МУП-у.

Ове и прошле године на путевима у Србији погинуло је двадесеторо деце, већином као сувозачи, што показује да родитељи не користе појасеве на задњим седиштима, али ни сигурносне корпе и седишта.

У програму под називом "Пут и ја" у редовној настави трећих разреда јесу безбедан прелазак улице, препознавање саобраћајних знакова, кретање ноћу, вожња бицикла и вожња у аутомобилу.

"Анализе показују да су ученици трећег разреда на неки начин посебно угрожени, јер то је углавном период када пут од куће до школе и обратно почињу да прелазе сами, у том узрасту стичу један ниво самопоуздања, а у исто време им пажња опада и због тога је значајно да се оваква активност спроводи са децом тог узраста", указује директор полиције Владимир Ребић.

Акција ће бити спроведена у 57 општина у Србији са акцентом на најугроженија подручја, гледано према јавном ризику страдања Агенције за безбедност саобраћаја. Предавачи ће бити раднци МУП-а специјално едуковани за овај програм.

"Веома ми је драго да се и Србија укључила у овај програм. Тиме ваша земља показује да је део светских токова и да је део Европе. Посебно захваљујем МУП-у и Министарству просвете на израженом интресовању и посвећености овом пројекту", напомиње Ен Гијом, експерт за саобраћај компаније "Рено - Нисан".

О значају ове и сличних активности говори и чињеница да последњих година ниједно дете није страдало на путу од куће до школе у Србији.

Деца која прођу овај програм могу утицати и на промену свести родитеља о безбедности сабраћаја о чему говоре многа истраживања која се спроводе у последњих 10 година од како је ова акција заживела у целом свету, кажу француски стручњаци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво