Концентрација антибиотика у Сави три пута мања од дозвољене

После вести да су стручњаци хрватског Института "Руђер Бошковић", утврдили да је у реци Сави проценат антибиотика 100 пута већи него што је дозвољено, надлежни у Србији кажу да код нас за сада нема опасности.

Према подацима Агенције за заштиту животне средине концентрација антибиотика у Сави је три пута мања од дозвољене. То показује редован мониторинг.

Међутим, истраживачи Факултета техничких наука у Новом Саду урадили су наменски мониторинг који показује повећано присуство антибиотика у Сави у Војводини.

Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић истиче да постоји национални мониторинг воде у Републици Србији који се врши према плану који усваја Влада.

"Када говоримо о Сави, мерења се врше на профилу Остружнице и Јамене једном недељно", рекао је Радовић додајући да је концентрација антибиотика три до четири пута испод препоручене вредности.

У Србији вода је најзагађенија у Војводини, пре свега због индустријских загађења и недостатка третмана отпадних вода, указује Радовић.

Министар заштите животне средине Горан Триван је рекао да је протекле године више пута забележено повећано присуство антибиотика.

"То је антропогени утицај, тенденција савременог друштва да има велику употребу антибиотика и све се то може рефлектовати на води, али тренутно стање је више него задовољавајуће", истакао је Радовић и додао да ће у петак или пондељак битиспроведено ново мерење у Сави.

Биолошка загађеност се може утврдити само посебним мониторингом, али свако може да биди велику количину комуналног отпада.

"Србија је направила велики корак напред новим министарством које воде људи који су се годинама профилисали у екологији. Време је за драматичније кораке и да реконструишемо систем управљања отпадом, тако што ћемо направити депозитни систем који ће мотивисати и грађане и привреду да уклоне отпад из воде", закључио је Радовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се