Трг Република Србија отворен у Буенос Ајресу

Након отварања Парка Република Аргентина у Београду, у Буенос Ајресу је свечано отворен Трг Република Србија.

Mинистар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да се отварањем трга још једном потврдило посебно пријатељство које везује две земље и два народа.

"Осведочено пријатељство, разумевање и заједничко опредељење наше две земље за очување темељних принципа међународних односа, представљају чврсту базу за даље интензивирање политичког дијалога на свим нивима, као и за развој економске и трговинске сарадње и сарадње на културном, научном и сваком другом нивоу", поручио је Дачић.

Отварање Трга Република Србија, додао је, доживљава као нову инспирацију и додатни подстицај за даљи свестрани развој односа Аргентине и Србије у будућности као и допринос даљем продубљивању веза народа две земље у чему, нагласио је, значајан допринос има српска дијаспора у Аргентини.

Посебно је захвалио Скупштини града Буенос Ајреса на одлуци да "престижни део аргентинске престонице" назове именом Републике Србије и на пруженој помоћи на реализацији целокупне иницијативе.

На Тргу Република Србија у Буенос Ајресу налази се и мурал са мотивима Србије и Београда, који су осликали српски уметници, а Дачић је рекао да је циљ да се тим муралом грађанима Буенос Ајреса и свим посетиоцима бар делимично дочара Србија, њене природне лепоте, култура и историја.

Заједно са министром Дачићем, трг је отворила Делегација Града Београда, а председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић је, након отварања, рекао да је овај дан круна сарадње и добрих односа Србије и Аргентине, односно града Београда и града Буенос Ајреса.

Додао је да је Аргентина велики пријатељ Србије и земља која је деценијама уназад, кад год је било најтеже, увек била уз Србију.

Трг су отворили и начелница Градске управе Сандра Пантелић и помоћник градоначелника Борко Милосављевић, као и званичници града Буенос Ајреса.

Свечаном отварању Трга Република Србија присуствовали су и амбасадорка Србије у Аргентини Јела Баћевић, потпредседница Скупштине Буенос Ајреса Кармен Пољедо, министар за урбанизам у Влади Буенос Ајреса Едуард Макиавели, епископ Јужноамеричке православне цркве Кирило, као и бројни представници дипломатског кора и дијаспоре.

На месту где се налази трг постављене су две табле с натписом Трг Република Србија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво