ЕПС: Променом снабдевача покушавају да избегну обавезе

Није ретка појава да купци који имају неизмирена и значајна дуговања покушавају да избегну плаћање обавеза расписивањем процеса јабних набавки, саопштио је ЕПС. То предузеће додаје да је намера да се промени снабдевач у тренутку када се већ дуже време не плаћају обавезе актуелном снабдевачу.

Законска је обавеза да се пре мењања снабдевача, према претходном измири дуг, истиче ЕПС.

"Град Ваљево је три пута покушао да то избегне. Град Краљево је у време расписивања тендера за снабдевање за потребе јавне расвете имао дуг према ЈП ЕПС од три месечне фактуре, што је укупно око 45 милиона динара. И град Ваљево је имао вишемесечна дуговања према ЈП ЕПС, која су у тренутку расписивања јавне набавке износила чак шест месечних фактура, тачније 40 милиона динара. Ни Краљево ни Ваљево, нису у потпуности до данас измирили своје обавезе", наводи се у саопштењу ЕПС-а.

Иако је ЈП ЕПС имао право да примени меру искључења ових купаца, наводи се да их је пребацио на резервно снабдевање, како би грађани имали јавно осветљење у свом месту и били безбедни.

"ЈП 'Електропривреда Србије', као и остали снабдевачи, учествује на тендерима великих комерцијалних купаца, са ценом која је испод тржишне и када је реч о овој категорији купаца. Према подацима Еуростата, комерцијалне цене према нивоу потрошње у првој половини 2017. веће су у Хрватској него у Србији за чак 28,6 одсто, када је реч о потрошњи од 500.000 до два милиона киловат-часова", наводи се у саопштењу.

Тржиште електричне енергије у Србији отворено је од 1. јануара 2015. године, што значи да сви купци имају право одабира снабдевача. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара