Мигранти уносе немир међу грађане Шида

Од почетка мигрантске кризе кроз Србију је прошло више од милион миграната. У општини Шид, у два прихватна центра, смештено је око 500 особа. Међу њима је и око две стотине оних који нису у евиденцији имиграционих власти. Без бриге, новца и контроле, стварају проблеме мештанима пограничних села.

Напуштени погони "Графо Срема" у Шиду за локално становништво су забрањена зона. Мигранти су тај простор претворили у склониште којем, осим невладиних организација које им повремено помажу, нико не прилази. Ови људи нису у евиденцији надлежних служби, тако да нема података о њиховом броју и земљи из које долазе. У потрази са храном и новцем често долазе у сукоб са мештанима. 

Шиђани су, од почетка године, полицији пријавили тридесетак крађа. На мети миграната били су усеви, стока и друга имовина.

Наводе да се непријатно осећају зато што мигранти долазе у групама па има и ружних и лепих ствари, додајући да се на толико људи увек може појавити неки проблем.

"Имали смо ситуација, јако пуно, где је полиција спречавала, да кажем, неке теже последице. Нажалост, било је ситуација да се они између себе, пошто функционишу без контроле, обрачунавају. Да, једноставно својим чињењем подижу стандард несигурности живота", наводи Небојша Илић, повереник за избеглице и мигранте у Општини Шид.

За разлику од илегалних, око пет стотина такозваних "регистрованих миграната" без проблема живи у објекту некадашњег мотела у Адашевцима.

За протекле две и по године, кроз општину Шид прошло је између седамсто педесет хиљада и милион миграната. Општинско Повереништво за мигранте и избегле израдило је вишејезични саветник за безбедан боравак миграната у Србији.

Највише их је из Алжира, Авганистана, Пакистана и Сирије. Овде су и избегли из Марока, Кубе, Руанде, Еритреје и Конга.

"Једино што у овом моменту може да се уради је то да се ти људи привуку центрима. Ингеренције наше државне организације су брига о мигрантима у центрима", наводи Иван Гергинов, помоћник комесара за избеглице и миграције.

Сремскомитровачка полиција, у неколико акција, склањала је илегалне мигранте са улица Шида. Мештанима који су претрпели штету остаје да се за надокнаду обрате суду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво