Триван: За сада нема опасности од антибиотика у Сави

Министар заштите животне средине Горан Триван рекао је да подаци хрватског Института "Руђер Бошковић", који показују да је у реци Сави проценат антибиотика 100 пута већи него што је дозвољено, "може представљати опасност и за нас, али да за сада нема ничега што би било забрињавајуће".

"Ми смо не само сада него и претходних година налазили трагове антибиотика, то сами продукујемо и избацујемо у отпадне воде. То је питање и за лекаре и пољопривреду. Сава је само последица, а треба да се запитамо колико и како користимо антибиотике у медицини, колико их користимо у производњи хране, у гајењу стоке...", рекао је Триван новинарима.

Министар је навео да Агенција за животну средину прати мерења и да су ти подаци јавни.

"За сада нема ничега што би било забрињавајуће, било какав податак који буде алармантан ми ћемо о томе на првом месту обавестити јавност", рекао је Триван.

Иначе, данас је расписан јавни позив локалним самоуправама, јавним и приватним предузећима, организацијама цивилног друштва и научноистраживачким институцијама, како би осмислиле иновативне начине за смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште и борбу против климатских промена.

Министар Триван је рекао да ће на тај начин иновативне идеје помоћи да се Србија прилагоди климатским променама.

"То је важно, јер је немогуће да се без једног центра пројектује скуп мера свега онога што спада под климатске промене. Ово је покушај да играмо тимски, мислим да је Србије земља креативних људи, а конкурс је отворен за све", рекао је Триван.

Додаје да у тренутку када се "у нашој цивилизацији све ломи на питањима заштите животне средине", такви пројекти могу да изврше реформу начина размишљања у свим областима друштва.

Он је нагласио да су у буџету за следећу годину планиране озбиљне акције пошумљавања.

"Србија је негде овај начин борбе против климатских промена заборавила. У Београду смо спровели експерименте, где смо у последњих пет година успели да пошумимо 700–750 хектара нових површина и нема разлога да Србија то не ради", рекао је Триван.

Министар је рекао да су велики проблем шумске крађе, са којима се Србија суочава деценијама.

"Питање је инспекције која се бави тиме, то није наша надлежност, али нас то неће спречити да будемо на терену и да се тиме бавимо. Највише бих апеловао на грађане да обавештавају полицију када тако нешто виде, а ми ћемо се заложити за драконске казне када су шумске крађе у питању", закључио је Триван.

Заменица сталне представнице програма УН за развој Стелијана Недера навела је да ће тај пројекат помоћи министарству да начини велики помак у области заштите животне средине.

Јавни позв расписан данас део је петогдишњег пројекта "Локални развој отпоран на климатске промене" који се састоји од два дела, изазов Отворених података и изазов иновативних решења.

Од оних који се пријаве очекује се да понуде софтверска, техничко-технолошка решења и бизнис модели који одговарају потребама и приоритетима локалних самоуправа, а предлози треба да се односе на енергетику, саобраћај, управљање отпадом, пољопривреду и слично.

Пројекат "Локални развој отпоран на климатске промене" спроводи Министарство заштите животне средине, програм Уједињених нација за развој УНДП, глобални фонд за животну средину ГЕФ, а партнери су и делегација ЕУ у Србији, Влада Краљевине Шведске, Влада Швајцарске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво