Кубуровић: Радови на реконструкцији Палате правде теку по плану

Министарка правде Нела Кубуровић обишла је радове на реконструкцији Палате правде са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем и рекла да верује да ће се радови завршити у року и да ће Палата правде бити отворена почетком 2019. године.

"Данас по други пут са представницима из ЕУ обилазимо радове, како бисмо видели да ли напредују планираном динамиком и верујем да ћемо испунити све оно што смо планирали за 24 месеца, тако да завршимо у року и да почетком 2019. отворимо Палату правде", рекла је Кубуровићева.

Како је истакла, реконструкција Палате правде представља највећи пројекат који је Министарство правде започело у последњих неколико година и то је, како је додала, највећи пројекат који се финансира из кредита Европске инвестиционе банке (ЕИБ) и да је реч о реконструкцији зграде површине 24.000 квадратних метара.

"Палата правде највећа је зграда у којој се одвијају суђења. До почетка радова на тој згради, ту је било смештено седам органа, а део њих премештен је у нову зграду у Катанићевој улици, која је такође била финансирана из кредита ЕИБ и која је почела са радом 1. септембра 2016. године", рекла је министарка.

Напомиње да Министарство правде покушава, пре свега, да кроз унапређење инфраструктурних услова обезбеди ефикасне услове рада и омогући на тај начин и повећање ефикасности у процесима суђења.

"Хвала Делегацији ЕУ која помаже Србију на путу европских интеграција и то је управо један од видљивих пројеката на који начин имамо подршку у испуњењу наших планова из Акционог плана за поглавље 23", рекла је Кубуровићева.

Шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици нагласио је да тај "важан пројекат" представља заједнички подухват ЕУ и Србије, а да ЕУ средствима ЕК и зајмом Европске инвестиционе банке помаже да се реконструише та зграда.

"Палата правде је амблем напретка Србије и ми треба не само судијама и другим правосудним органима, већ и обичним грађанима да пружимо једно место које ће им осигурати да добију правду. По завршетку реконструкције у овој згради радиће више од 1.000 људи, а још већи број ће овде свакодневно долазити и обављати своје послове", рекао је Фабрици.

Не само да ће реконструкцијом те зграде правосуђе бити на добитку, наглашава Фабрици, већ ће, с обзиром на то да ће ту бити различите институције, то ће умногоме олакшати и грађанима у њиховим пословима.

"Реконструкција овог објекта део је ширег пројекта у оквиру кога смо већ реконструисали зграду суда у Краљеву и драго ми је што са Владом Србије можемо да реализујемо тако важне послове широм земље и овакве реконструкције представљају физичке резултате онога што је зацртано да се постигне у оквиру приступних преговора", нагласио је Фабрици.

Како је додао, драго му је да чује да ће зграда бити завршена на време и да ће Србија по њеном завршетку заиста добити један савремени објекат који нуди све што је неопходно.

Шефица Канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре каже да њена банка сарађује јако успешно дуги низ година са Министарством правде, као и да је одобрила кредит од 41 милион евра, да је зграда суда у Катанићевој завршена успешно, као и да се нада да ће радови на Палати правде бити завршени по плану.

Зграда Палате правде површине је 24.000 квадратних метара, а више од четири деценије није имала никакво реновирање, нити радове на реконструкцији.

Радови обухватају реконтрукцију и адаптацију комплетног објекта, са приступним платоом и осталим пешачким и колским прилазима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво