Ко је одговоран за заједничке просторије и простор око зграде

Случај дечака који се у суботу повредио у центру Београда када је упао у отвор за утовар угља отворио је питање ко је одговоран ако у заједничким просторијама и око зграде дође до повреде или оштећења имовине. Углавном су, кажу надлежни, одговорни власници, тј. скупштина станара. Од следеће године за безбедност људи и имовине биће одговорни и професионални управници ако не раде по налогу скупштине станара.

Дечак је повређен јер је упао у неограђен и необезбеђен отвор за утовар угаљ и додатно осветљење подрумских просторија. После инцидента отвор је затворен, а комунална инспекција изашла је на терен.

"Треба да се утврди ко је одговоран, ко је надлежан пошто је реч о стамбено-пословној згради. Сад је питање шта ће инспектор утврдити, какав је тачно то отвор, да ли се ради о отвору који припада целој згради или само неко има приступ", каже Бранислава Грујичић из Секретаријата за инспекцијске послове града Београда.

Дарко Главаш из Беокома каже да је, уколико дође до пада дела фасаде или до одређених последица неодржавања објекта, одговорност увек на савету тј. скупштини станара.

"Уколико се доказима може утврдити индивидуална одговорност, онда се процесуира и лице које је непосредно одговорно за настанак штете. Зависно од тога шта се десило, имамо елементе или прекршаја или неког кривичног дела", објашњава Главаш.

Падање фасаде, црепова, стакла, леденица већ је изазивало повреде, чак и са смртним исходом. Због тога, осим власника и скупштине станара и надлежне инспекције би требало да контролишу, зависно од годишњег доба, и стање олука, клима уређаја, истурених делова кровова.

Од 1. јануара, у зградама које нису изабрале управнике, о безбедности ће бринути и професионални управници.

"Он може бити одговоран уколико је, рецимо, констатовано да постоји неко оштећење и да треба предузети неке одређене радње или поступити у складу са тим програмом одржавања а он није поступио у складу са тим. Јер он заправо поступа у потпуности у складу са инструкцијама и задацима које добија од скупштине стамбене заједнице", каже Мирјана Ковачевић из Сектора за обуке Привредна комора Србије.

Како би могао да брине о безбедности станара и објеката, професионални управник пролази обуку која траје 50 школских часова.

"Користе се разни примери из праксе како би се на тај начин практично илустровало и показало професионалним управницима да поступе, да ли, и коме да се обрате", каже Мирјана Ковачевић.

Власницима станова или зграде прети новчана казна од 5.000 до 150.000 динара уколико небригом о објекту угрожавају живот, здравље, животну средину, имовину. Казна за стамбену заједницу је од 50.000 до два милиона динара.

Исту казну ће платити и привредно друштво које ангажује професионалне управнике уколико они не поступају у складу са захтевом станара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи