Дрвосеча – глава у торби, секира у руци

Као и сваке јесени, дрвосече имају много посла. Ипак, ово је период у години када су најподложнији повредама. Ране од секире, моторних тестера, или удара дрвета честе су у ординацијама широм Србије. Помоћ лекара ових дана траже и деца.

Трагедије и незгоде током припреме огрева за јесењу и зимску сезону дешавају се свуда, иако наши лекари знају да кажу да је циркулар један од највећих непријатеља Срба.

"Видели смо још једно дрво поред пута, ја да га прекратим и мени тестера одлети на ногу. Ногу сам исекао, срећа моја што нисам закачио главну атрерију", каже Бранислав Младиновић из Прокупља.

Озбиљна повреда није Бранислава извела из шуме. На срећу, имао је среће и други пут, иако га је тада тестера исекла по устима и бради. Остао је ожиљак да подсећа и опомиње.

"Ту је висила кожа, санирали су ми", описује Бранислав шта се догодило. 

За припрему огрева за зиму, ретко ко упомоћ зове професионалне дрвосече. Како за РТС каже шумарски техничар и професионални дрвосеча Драган Обреновић, ни нема их много у Србији.

Иако је он професионалац, каже да ради један од најопасних послова, који му је донео и много повреда. По изгледу исеченог стабла препознаје какве је повреде дрвосеча могао да заради.

"Од јасена приликом обарања дрвета падне суварак на њега, савије га до те мере, да долази до пуцања и може да га баци и до 20 метара. Ту су непредвиђене ситуације увек могуће, али предуслов је опрема, мере безбедности, све је онда у Божјим рукама", објашњава Обреновић.

Због повреда током припреме дрва за грејну сезону много посла имају очни лекари, али пре свих ортопеди и трауматолози. Најчешће су повреде шака, потколеница, али и главе.

"Делови екстремитета у највећем броју случајева не могу да се реплантирају јер су то повреде које не укључују само одсецање делова екстремитета него и њихово мрвљење и тако даљ , тако да је то велики проблем код хируршког спасавања. Оно што је важно, пацијнти који су теже повређени, рецимо ако падне дебло на њих, морају се што хитније пребацити у хоспиталне услове, зато што постоји оно што није видљиво а то су повреде унутрашњих органа", каже др Горан Тулић.

Поред тога што и одрасли треба одговорније да се понашају према себи самима када одлазе по дрва и припремају огрев за зиму, и из Дечје клинике у Тиршовој апелују да деца не секу дрва, као ни да их преносе, јер и они бележе случајеве озбиљних повреда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи