Ђорђевић: Ускоро право на стаж и пензију за рад остварен у Русији

Док у политичким односима Србије и Русије нема отворених тема, у области рада и социјалне заштите има простора за дораду. За месец дана очекује се потписивање Споразума о социјалној заштити између две земље који би омогућио грађанима Србије који раде у Русији да остваре право на стаж, рекао је за РТС министар рада Зоран Ђорђевић.

Доста српских радника, посебно у области грађевине ради у Русији. Неки преко легалних агенција по унапред познатим условима, а неки преко непроверених посредника или на своју руку.

Најављени споразум о социјалној заштити између Србије и Русије требало би да регулише стаж свима онима којима је он регуларно уплаћиван, рекао је Зоран Ђорђевић гостујући у Дневнику РТС-а.

Према том споразуму, грађани који су радили или раде у Русији моћи ће да повежу тај стаж са стажом у Србији. 

Споразум је отворено питање од 2010. године али се очекује да ће он у наредних месец дана бити усвојен у Русији и да ће се затим приступити потисивању.

"Споразум се односи искључиво на грађане који су радили или раде у Русији. То се не односи на рад на црно. Ми желимо да цео процес одласка на рад било где у иностранство учинимо што транспарентнијим јер многи грађани који одлазе преко неког посредника заправо не знају да одлазе да раде на црно", рекао је Ђорђевић. 

И раднике у Србији очекују извесне измене. Најављене су промене Закона о раду, које се пре свега тичу строже контроле рада на црно.

"Ми имамо мање измене и допуне већ у децембру. Реч је о два члана који се односе на пријављивање радника. Процедура је сада потпуно скраћена и дигатализована тако да ће послодавци моћи да пријаве раднике унапред. Нема потребе да се чека три дана јер то је омогућавало злоупотребе и правдање да су радници баш тог дана почели да раде а заправо се радило о раду на црно", објаснио је министар.

Министарство ће, такође, дати план о законским и подзаконским актима које жели да спроведе у наредном периоду.

Када је реч о недавно уведеним сениорским картицама у Београду, Ђорђевић каже да постоји велико интересовање како пензионера тако и компанија које нуде попусте, а жеља је, додаје, да тај пројекат заживи и ван Београда.

"Близу смо 100.000 картица издатих у Београду, што показује да су пензионери заинтересовани за ту врсту олакшица. Ми ћемо иницирати и у другим локалним самоуправама увођење таквих картица јер сви пензионери у Србији треба да имају исте погодности", рекао је министар.

Како неке општине можда неће бити у могућности да остваре ту врсту пројекта, Ђорђевић напомиње да се размишља о увођењу картице која би важила на територији целе Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи