Чешка донирала Србији милион евра за мигранте

Чешка је Србији донирала милион евра за јачање капацитета у области азила и миграције, а Меморандум који то омогућава, потписали су Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић и амбасадорка Чешке Ивана Хлавсова.

"Ово су невероватно значајна финансијска средства која долазе од пријатеља", рекао је Цуцић током потписивања и додао да је Чешка пријатељ јер у свјој донацији не поставља услове већ им је циљ да унапреде систем у Србији.

Чешка је у Вишеградској групи, која има различит поглед на проблем миграција, "а ипак жели да помогне и то треба вишеструко ценити", истакао је комесар.

Србија ће, према његовим речима, имати и прву интеграцијску кућу захваљујући Чешкој.

Како је рекао, Србија није чланица Европске уније и нису јој доступни бројни фондови, те је зато наш пут у решавању проблема миграција тежи.

"Ми смо тек на путу да постанемо чланица ЕУ, али смо на добром путу и понашамо се одговорније него неке државе чланице", поручио је Цуцић.

Чешка амбасасорка се захвалила на напорима које Србија улаже у решавање проблема миграција и рекла да наша земља може да рачуна на помоћ Чешке.

"Чешка јесте чланица ЕУ и Шенгена, ми немамо спољне границе и зато смо одговорни да помогнемо и Србији и Македонији и где год да је потребно", рекла је она.

Хлавсова је подсетила да се Србија од 2015. суочава са проблемом миграције те да Влада Чешке због тога већ трећи пут помаже Србији.

Ове године донирано је 27 милиона чешких круна, односно један милион евра, а прошле, како је рекла, око 740.000 евра.

"Драго ми је што су средства усмерена на остваровање резултата, и што тих резултата има", поручила је она.

У Србији тренутно борави око 4.000 мограната у укупно 18 центара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво