На линији број "два" бесплатно тестирање на ХИВ

Широм Европе се одржава "Европска недеља тестирања на ХИВ и хепатитисе". Под слоганом "Тестирај се на ХИВ, јер је важно да знаш", та недеља се бројним манифестацијама одржава и у Србији. Једна од њих је и трамвај у Београду који ће кружити трасом линије број "два", а у којем ће путници моћи бесплатно да се тестирају.

Докторка Мила Паунић из Завода за здравствену заштиту студената истиче за РТС да је циљ акције да се подигне свет грађана о ХИВ-у, јер , како напомиње, то може сваком да се догоди.

Паунићева каже да се тестирање обавља врло комфорно и потпуно анонимно.

Наводи да акција траје од 20. до 24. новембра од 17 до 22 часа у трамвају на линији "два" који је видно обележен. "Унутрашњост трамваја је прилагођена теситарању и саветовању", додаје Паунићева.

Према њеним речима, грађани ће у трамвај моћи да уђу на пет станица - Савамала, Железничка станица, Вуков споменик, Банија, Калемегдан (Градска бибилиотека).

"Волонтери на стајалиштима упућиваће грађане да уђу у трамвај и да се тестирају", наводи Паунићева.

Наглашава да се број оболелих од ХИВ-а из године у годину повећава.

"Прошле године откривене су 33 особе заражене ХИВ-ом, док су овој досад забележена 34 случаја", каже Паунићева за РТС.

Са ХИВ вирусом у свету живи око 37 милиона људи, а у Европи око два и по милиона. Многи свој ХИВ статус открију касно, када је болест већ узнапредовала. 

Процењује се да у Србији око хиљаду људи не зна да је заражено ХИВ-ом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво