Више стручних радника у школама, мера за спречавање насиља

Пре две године, Министарство просвете је одлучило да број стручних радника у школама треба смањити, односно прилагодити броју одељења. Поједине школе, тада су психологе и педагоге морале да прогласе технолошким вишком или су они долазили на посао само два-три пута седмнично. То се није показало као добар потез због све већих проблема и изазова у друштву који се у свом најгорем облику преливају и у школске клупе. Као једну од мера за спречавање насиља, ресорно министарство најављује већи број стручних радника у школама.

Ђачка торба је пуна књига али у њу стају и бројни проблеми одрастања и дилеме – како да се поставе према вршњацима, како да каналишу емоције попут беса и стида, како да реше проблеме у учењу и са родитељима. Сами тешко налазе решење нарочито када се догоди насиље, које понекад може да буде врло сурово.

"Сваки дан школе јесте један посебан дан и то је живот школе. Ако не будете у континуитету упознати с неким догађајима, врло је тешко реаговати после, предвидети, одржати континуитет сарадње са родитељима и учеником, па и ово што се саветује као појачан педагошко-психолошки рад и васпитни рад са децом, врло је битно да се успостави континуитет и сарадња са свим члановима, а то је врло тешко ако педагог и псиохолог раде два-три дана у једној школи па онда у другој", објашњава психолог ОШ "Лаза Костић" Милева Новковић.

Одлука ресорног Министарства, од пре две године, није дотакла новобеоградску школу "Лаза Костић", која је, због великог броја одељења, и више од хиљаду ђака, поред психолога и педагога, тада, са пола радног времена, ангажовала и логопеда.

"Апсолутно је за школу велики, значајан утицај стручне службе школе у контакту са ЦСР, са радником МУП-а, школским полицајцем, са комплетно наставним особљем, родитељима, под један ученицима свакодневно, јер то је најважнији контакт и ти контакти и разговори који се обављају делују превентивно и тиме могу да кажем да се постижу резултати да се смањи насиље", каже директор ОШ "Лаза Костић" Милорад Јауковић.

Они који су због одлуке ресорног Министарства остали без посла или без пуног радног времена, нису се појавили на бироу, кажу у Националној служби за запошљавање.

"Они могу радити и у неким потпуно другим подручјима рада, областима, раде и у образовању наравно. Свакако веома су важне сада те неке најављене промене, у смислу да они сада добију 100 посто радног времена у свакој школи и да не буде школа с малим бројем ученика, та која ће имати само једног стручњака, сарадника, педагога или психолога", каже саветник за каријерно информисанје НСЗ Ивана Божић.

Уз то, кажу психолози, промене у друштву, промене понашања и вредности које ново време доноси, захтевају и другачији приступ и нове методе у раду с ученицима.

"Деца су та која су огледало друштва и ми на неки начин морамо да пратимо њихове потебе функција нашег постојања и рада, у школи су ученици и оно што ми можемо и треба да урадимо у школи, јесте да направимо неки стожер како то треба да изгледа, да вратимо на онај ниво на који можемо да добијемо оптималан развој ученика", сматра психолог Јасмина Ђурђевић.

Ма колико се трудили, кажу стручни радници у школама, помака неће бити без подршке родитеља. Подсећају на време, када су школе имале и социјалног радника и када су зарад добробити деце, родитељи и наставници били на истој страни.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво