Позориште у којем су пробе важније од представе

У представи, тачније кабареу "Сви смо исти", играју особе са инвалидитетом. За њих су пробе више од вежбе: Прилика да буду равноправни и креативни.

Од марта 13 глумаца вредно вежба. Пробе су бар једном недељно, али трају и по неколико сати. До премијере су остале само две недеље, па раде још вредније: Певају, играју, глуме.

Сања Николић, једна од глумица у Кабареу "Сви смо исти", каже да ништа није тешко.

"Најлепше је кад се сви смејемо и учествујемо у радости и весељу", прича Сања.

Кабаре је прилагођен младим људима са инвалидитетом. Четрнаест познатих филмских песама одабрали су заједно са музичким педагогом Маријом Дружијанић.

"Волим да кажем да ја не радим са специфичном популацијом из било ког другог разлога осим што су они заиста талентовани музичари и њихови таленти за плес, певање и глуму заиста долазе у први план", истиче Марија Дружијанић.

Додаје да специфичан начин комуникације и одређени степен подршке омогућавају да се одређени проблеми превазиђу.

Наталија Лазић, продуценткиња, има ћерку са аутизмом. "Оно што је значајно је што су се они међусобно упознали, дакле моја ћерка са аутизмом је потпуно природно прихватила свог друга који не види и обрнуто", рекла је Лазићева.

Њихове породице радују се пробама јер им је то ретка прилика за креативну активност. Представа је посебан мотив.

"На неки начин они сензибилишу читаво друштво, сензибилишу да их прихвате таквима какви су, на један леп, афирмативан начин, кроз уметност, кроз културне активности", рекла је Лазићева и напоменула да им недостају људи који желе да раде са децом.

Представа "Чаробно путовање" у којој играју деца са аутизмом освајала је награде. Али, највећа би била аплауз бројне пубилке.

"Нажалост, та деца која су на маргини и даље, без обзира на то колико се друштво трудило да подигне свест, да се покаже да и они имају талента чак и више него неки други људи, али никада не могу да покажу", истиче редитељ Ђорђе Макаревић.

Шта све могу показаће другог децембра на сцени позоришта "Душко Радовић". Биће то њихов начин да обележе Међународни дан особа са инвалидитетом.

Зато ће и програм бити штампан и на Брајевом писму, а током представе пратиће их тумач за знаковни језик. Они играју за нас. Ако смо ми спремни да их гледамо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво