"Формирати комисију за случајеве убијених и несталих новинара на КиМ"

Председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић изјавио је да је на Косову и Метохији неопходно формирати комисију која би се бавила истраживањем случајева убијених и несталих новинара.

Ничић је на округлом столу "Слобода медија и безбедност новинара на Косову", одржаном у Приштини, подсетио да су такве комисије, које су формирале владе Србије и Црне Горе, дале резултате и захваљујући њима покренути су одређени судски процеси.

Комисија би требало да буде формирана и овде, нарочито због тога што имамо више безбедносних система који се баве свим тим случајевима, рекао је Ничић, прецизирајући да су то радили Унмик, Еулекс, Кфор, домаће тужилаштво и полиција.

Он је поздравио одлуку главног тужиоца на КиМ да именује координатора и тужиоце у основним судовима који се баве случајевима напада на новинаре.

Подсетивши да је на Косову од 1998. до 2005. године 14 новинара и медијских радника убијено или нестало, Ничић је рекао да ниједан случај до данас није решен, а, колико је познато, само се за један води истрага.

Морамо да тражимо и одговоре на питања шта се тренутно ради, зашто до сада ти случајеви нису решени и шта је био проблем да се они скоро 20 година не решавају, рекао је Ничић.

Тужилац Косова Александер Љумези рекао је, како преноси КиМ радио, да су сви досијеи о тим случајевима власништво Унмика.

"Ми смо сада у преговорима да се сви ти предмети преместе код домаћих тужиоца", рекао је Љумези, чији се подаци разликују од резултата истраживања УНС-а објављеним у Досијеу о убијеним и несталим новинарима на КиМ.

Шеф мисије ОЕБС-а на Косову Јан Брату рекао је да није много урађено када је реч о формирању комисије за истраживање убистава и нестанака новинара.

"Имамо неке активности које смо планирали наредне године. Поступак иде споро, али се ипак ради на томе", рекао је Брату.

На округлом столу речено је да су само ове године забележена 24 случаја напада на новинаре, од којих је 13 још у фази истраге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво