Деца пред посланицима и члановима владе говорила о насиљу

Пре 67 година, Уједињене нације установиле су 20. новембар као Светски дан детета. Kао најважније актере у превенцији и заштити од насиља деца препознају чланове своје породице, а 53,3 одсто деце не би позвало полицију у случају да види насиље на улици, подаци су који су изнети у Скупштини Србије, где су деца исказала своје мишљење о проблему насиља.

Закључено је да се више од 50 одсто деце обраћа за помоћ када се насиље врши над њима, док је 36,7 одсто деце навело да проблем решавају сами.

Деца су о насиљу говорила обраћајући се народним посланицима, представницима владе, министру рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Зорану Ђорђевићу, министарки без портфеља Славици Ђукић Дејановић, директору Уницефа у Србији Мишел Сен Лот, директору полиције Владимиру Ребићу, канцеларији Заштитника грађана, канцеларији Поверенице за равноправност, Мрежи организација за децу Србије и другим институцијама.

"Битно је да и ми млади будемо питани око нечега што ви старији предлажете, доносите нове законе, прво да се посаветујете са нама младима јер прошла су та доба када ће неко уместо нас размишљати", поручила су млади у парламенту.

Кажу и да се дете плаши да покаже своје муке социјалном раднику, наставнику, учитељу и психологу.

Деца су предложила да се у сврху спречавања насиља организује више радионица и обука за децу, родитеље и наставнике, затим да сеˇдеца оснаже да препознају и пријављују насиље, као и да полиција, запослени у школама и родитељи исправно и брзо реагују када се деси или пријави насиље.

Некоришћење мобилних телефона у школама, реаговање приликом интернет насиља и вођење рачуна о садржају који се поставља на друштвене мреже препоруке су деце за спречавање дигиталног насиља.

Нема добре државе, без добрих грађана, цитирајући Аристотела, најстарији посланик обратио се деци.

"Шта то значи бити грађанин, то значи имати обавезе. Ваш задатак је да завршите школу, да идете редовно у школу, да што више знате, јер колико има више грађана који више знају толико ће држава бити боља, праведнија, успешнија", поручио је Драгољуб Мићуновић.

Србија је посвећена спровођењу Агенде УН, те ће до 2030. обезбедити и бољи степен образовања.

"Трудимо се, да заправо, радимо на превенцији и насиља и свих облика дискриминација, и постовању различитости и неговање љубави. Ваш задатак је пре свега да се образујете, да се играте и да се волите", рекла је министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић.

Влада препознаје у деци будућност и насиље треба посматрати изоловано.

"Будите уверени да ћемо да радимо на томе да ваш положај буде на највишем могућем нивоу и да насиље сведемо на статистичку грешку", поручио је министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Зоран Ђорђевић.

"Са задовољством могу да констатујем да управо остварујемо једно од права деце, да учествују да имају право партиципације", рекла је заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић.

Деца у Србији имају многа права али се, кажу у Уницефу, не поштују сва у пуној мери.

"Ситуација око образовања у Срибји је веома добра, добра је стопа уписа али неке девојчице, нарочито ромске девојчице, и даље не похађају основно обазровање. Данас се много о насиљу говорило, две трећине ученика су жртве дигиталног насиља", рекао је директор Уницефа у Србији Мишел Сен Лот.

Влада Србије заједно са Уницефом ради на програму дигиталног образовања, који ће допрети до 100 хиљада деце и младих. Порука одраслих деци је да се боре за лично достојанство и да од њих траже доследност у понашању.

Иницијативу је спровела организација Пријатељи деце Србије, а саставни је део пројекта "Заштита деце од насиља и промоција социјалне инклузије деце са сметњама у развоју у земљама Западног Балкана и Турској".

Пројекат финансира Европска унија, а спроводи се у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарством здравља, Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Уницефом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво