"Насиље над децом се не препознаје на време"

Деца су наша брига свих 365 дана, а у свету се обележава њихов дан. То је још једна прилика да се укаже на права детета и на то како да их заштитимо. Заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност Гордана Стевановић каже за РТС да је неопходно на време препознати насиље и да систем учини све да то насиље спречи.

Од 294 притужбе које су у овој години упућене Заштитнику грађана у области права детета, трећина се односи на насиље над децом, између осталог и вршњачко насиље. Гордана Стевановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је проблем то што не препознајемо на време прве сигнале насиља над децом.

"Тек када ескалира, када имамо непријатну ситуацију, онда се друштво запита шта се то десило, због чега има насиља над децом. Чести су проблеми међусобне несарадње, некомуникације надзорних система. Значи, ако имамо сазнања у образовном систему о првим појавним облицима насиља, треба да укључимо све актере у систему - свако да благовремено реагује и онда можемо очекивати да имамо смањено насиље међу децом", истиче Стевановић.

Додаје да се мора водити рачуна и о заштити деце, када се насиље деси. То се односи и на ону децу која насиље врше.

"Који су то узроци, због чега та деца врше насиље, јер често размишљамо само о томе како да их казнимо, како да их изолујемо из друштва. Са друге стране, оној деци која су претрпела насиље треба пружити адекватну подршку да превазиђу трауме", каже Стевановић.

Подсећа и да деца често присуствују, али и трпе насиље у породици.

"Насиље никада не ескалира само од себе, у првом тренутку. Има доста појавних облика. Свако од нас треба да реагије на први знак који примети. Нажалост, у великом броју поступака које је водио заштитник грађана - у 14 случајева фемицида, у 12 случајева су системи имали нека сазнања да се дешава насиље, значи могли су да реагује", навела је Стевановић.

Истиче да то можда не би спречило убиство, али би значило да породицама може да се погледа у очи и каже да је систем урадио све што је могао.

Додаје да у Србији постоји "солидан законодавни оквир", али да се поставља питање да ли сви реагују на прави начин и правовремено.

"Имамо посебно рањиву групу деце, она која су тешко болесна, жртве насиља, сексуалног злостављања, која живе и раде на улици... Сусрећемо се са децом која дођу да нам перу шофершајбне и која су подложна разним трговинама и злоупотребама и онда се поставља питање зашто та деца нису у школи", наводи заменица заштитника грађана за права детета и родну равноправност.

Истиче да се мора радити на превенцији и да сви у друштву, укључујући медије и школе, морају причати о насиљу над децом. И то, како каже, 365 дана у години, а не само када се нешто деси да се питамо ко је крив.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи