Тимови за трансплантацију увек на располагању, потребни донори

У данима за нама, захваљујући сагласности породица пацијената којима лекари нису могли да помогну, урађено је 11 трансплантација – пресађена су два срца, трансплантиране три јетре, урађено пет трансплантација бубрега код одраслих, а нови бубрег добило је и једно дете у Дечјој клиници у Тиршовој.

Спојила их је иста болест, тако да Владан Враголић из Лознице и Дане Љубић из Београда после трансплантације срца леже и у истој соби. Постали су пријатељи, а обећавају да ће се по изласку из болнице придружити кампањи "Продужи живот".

"Жао ми је због губитка који је доживела породица донора, али бих им честитао и желео бих да сви наставимо у том правцу. Заиста им велико хвала што сам ја добио шансу за нов живот са својих 28 година", каже Владан.

Дане каже да се увек надао и да је веровао лекарима, али да се, пре свега, захваљује породици донора која му је помогла да добије нов живот.

Клиника за кардиохирургију Клиничког центра Србије у сваком тренутку, 365 дана у години на располагању има три тима за трансплантацију. Када нису на клиници а појави се донор, у сали морају да буду у року од сат и по.

"Прво размишљам да ли ћу спавати ту ноћ, а онда да ли ћу спавати наредну ноћ, али сам срећан јер ће неко добити могућност да продужи свој живот", каже Саша Качар са Клиникe за кардиохирургију КЦС-а.

Директор Клинике за кардиохирургију КЦС-а Светозар Путник каже да је урађена и седма трансплантација срца у овој години, што је највећи број откако су оживели програм трансплантације срца.

"Ово је стабилан програм који траје пет година, али, нажалост, зависан је од броја донора који није ни изблиза довољан", каже др Путник.

У претходних седам дана, готово нон-стоп у сали је био и тим за трансплантацију јетре Ургентног центра. Троје пацијената се после трансплантације опоравља у ноовотвореној Јединици интензивног лечења. Последња трансплантација јетре урађена је јуче ујутру.

"Донори су били из три различите болнице – из Ургентног центра, Земунске болнице, из Клиничког центра Нови Сад. Њихове породице су дале сагласност и учиниле живот овим пацијентима срећнијим", истиче Наташа Петровић из тима за трансплантацију јетре Ургентног центра.

Данијела Петровић од марта је у болници, пресађена јој је јетра и сада се осећа добро. "Сада све иде набоље", каже Данијела.

У данима за нама у Новом Саду и Београду урађено је и шест трансплантација бубрега. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво