Дан сећања на жртве саобраћајних незгода

У Србији је од почетка године у саобраћајним удесима погинуло 514 људи, а 18.000 повређено. Главни узрочници саобраћајних несрећа су неконтролисана брзина, вожња под дејством алкохола а невезивање појаса повећава број страдалих и повређених.

Међународни Дан сећања на жртве саобраћајних незгода обележен је у Старом двору отварањем изложбе "Тренутак мења све" и одавањем поште минутом ћутања погинулима у саобраћајним несрећама.

Главни узрочници саобраћајних удеса су неконтролисана брзина, вожња под дејством алкохола, а невезивање појаса повећава број страдалих и повређених. Статистике говоре да је Србија од 2014. преполовила број погинулих у саобраћају са око 1.000 на 600.

Акцијама Агенције за безбедност саобраћаја, турске амбасаде и АМСС-а смањен је број погинулих у транзитном саобраћају за чак 10 одсто. Од тада разним мерама сви укључени у безбедност саобраћаја покушавају да још више смање број жртава.

Присутнима у Старом двору су се обратили директор полиције Владимир Ребић, директорка Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић, градски менаџер Горан Весић, генерални секретар Ауто-мото савеза Србије Предраг Ђурђев.

Како је речено, у 2016. години било је 607 жртава саобраћајних несрећа у Србији, а око 20.400 људи је повређено у тим несрећама.

Директор полиције је рекао да је и ово моменат да се запитамо да ли смо сви и колико учинили да се побољшају услови и свеукупан амбијент који ће побољшати безбедност саобраћаја али у том смислу, додао да је број погинулих и повређених мањи него што је био претходних година, али да нико не може бити задовољан док постоји иједна жртва саобраћајних несрећа.

Изнео је податак да је на путевима Србије почетком деведесетих било и 2.000 жртава, да би се тај број сада смањио на око 600 годишње, али још једном поновио да се све ради и радиће се на томе да та бројка пада и да има све мање погинулих и повређених у тим несрећама.

Ребић је рекао да МУП ради све у својој надлежности у том правцу, напомињући да су пооштрене контроле алко-тестом, да се ради на смањењу брзине у чему је новина и мерење просечне брзине на ауто-путевима, а да се напори улажу и на обавезно везивање појаса, како напред тако и путника у возилима који седе на задњим седиштима.

Како је рекао, свега око пет одсто путника веже "задњи појас".

Полиција може да уради мањи део посла да се тај проценат повећа, а потребна је и већа едукација и помоћ свих надлежних институција, организација, медија, каже Ребић.

Сваких пест секунди један удес у свету 

Директорка Агенције Јасмина Милошевић је изнела податак да годишње на путевима широм света погине око 1,5 милион људи, да се сваких шест секунди деси једна саобраћајна незгода, на сваких два минута живот изгубе три особе, на четири једно дете...

Упозорила је да су последице за породице и пријатеље жртава саобраћајних несрећа трајне и указала да је потребно да сви, институције и појединци, учесници у саобраћају дају свој допринос како би се безбедност повећала.

Милошевићева је навела да јесте мањи број жртава али да се све ради на томе да их буде што мање и навела да је број погинулих ове године око 520.

Истакла је да је број жртава мопедиста смањен за 17 одсто, бициклиста 20 одсто, а аутобусима за 71 одсто, младих за девет и пешака за три, али и истакла да ће и даље радити на томе да се све те црне статистике смање.

Градски менаџер Горан Весић је рекао да град са своје стране, изградњом саобраћајне инфраструктуре, такође и њеном модернизацијом и обнављањем даје свој допринос у правцу веће безбедности саобраћаја.

Весић је изнео податак да је изграђено 200 километара улица, урађено више најважнијих и најпрометнијих, али и других саобраћајница у самом граду и прилазима, али и оних у Младеновцу, Лазаревцу, Гроцкој, као и 11.500 квадратних метара тротоара.

Рекао је и да су планирани велики радови у улицама Кнеза Милоша, Цара Душана, Тргу Републике, 27. марта, што ће допринети и бржем, али сигурнијем саобраћају у главном граду Србије.

Посебно је указао на 156 зона око школа, зона успореног саобраћаја ради што веће безбедности ученика и осталих учесника у саобраћају и на акцију која се спроводи "Ђаци вас моле – успорите поред школе", али и додао да се много очекује и од новог закона о безбедности саобраћаја.

Генерални секретар АМСС-a Предраг Ђурђев је назначио да је саобраћај повезао свет, допринео развоју друштва али и навео да то носи и много одговорности како би се оно што са собом носи негативно свело на најмању могућу меру.

Ђурђев, који је изгубио оца у саобраћајној несрећи кад је био дете, такође је упозорио на одговорност свих, појединаца, надлежних органа, институција, друштва и истакао шта све могу да ураде како би се те црне бројке свеле на најмању могућу меру.

Говорећи о томе шта у АМСС-у предузимају у том правцу, најавио је и почетак акције, од понедељка 20. новембра, прегледа техничке исправности возила уз поруку да је само технички исправно возило безбедно возило.

Учесници и организатори обележавања Дана сећања на жртве саобраћајних незгода испред Старог двора "пустили" су беле балоне као спомен на све жртве које су изгубиле животе у тим несрећама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи