Факултет и беба, може ли заједно?

У оквиру пројекта "Академска беба", иницијатора Студентске уније пружена је подршка за одржавање трудноће 800 трудница за последњих пет година. Како је најављено из ресорног министарства циљ државе је да што већи број студенткиња које су остале у другом стању подржи у одлуци да роде. Држава ће такође, кажу у министарству, помоћи у превенцији разбољевања, едукацији у домену знања о репродукционом здрављу и значају здраве исхране трудница и беба.

Јелена је, каже, одувек замишљала велику породицу. Сад има троје деце, а прво је родила на завршној години факултета.

"Било је смешно можда на почетку долазити са великим стомаком на факултет, а касније се десило да чак са бебом у колицима и девојчицом која хода долазим на завршне испите. Свакако је било напорно, мој дан је изгледао тако што завршим обавезе на факултету, потом кад дете заспи учим и полажем испите", прича Јелена Гајшек, новинарка.

Прва адреса студенткиња које сазнају да су у другом стању најчешће је Студентска поликлиника. Пракса показује да су жељене трудноће оне на завршним годинама. Оне на ранијим, најчешће буду прекинуте. Студенткиње долазе са различитим дилемама. Најважније је, кажу гинеколози, да превазиђу страх.

"Она и он не зна се ко је више уплашен, када се деси трудноћа јако је битно да ли девојка има подршку партнера и породице. Уколико је има такве трудноће се завршавају и завршава се и факултет, а уколико је нема те трудноће се најчеше и прекидају", каже Сања Димитријевић са Студетске поликлинике.

Годишње на Економском факултету и до једанаест студенткиња затражи статус мировања због трудноће и породиљског одсуства.

"На лични захтев може се одобрити могућност додатних рокова, и ја сам имала ситуацију како испитујем студенткињу која се налази у другом стању. То је крајње симатично а одмах да кажем да сам ја била и професор који је испитивао студенте у другом стању што значи да је и моја беба на неки начин слушала студенте које одговарају", каже Жаклина Стојановић, продекан за наставу, Економски факултет.

Ипак, лекари упозоравају да жене које желе да се професионално остваре одлажу трудноћу. Резултати последњег пописа у прилог томе – 48 одсто жена које су завршиле факултете, а имају између тридесет и тридесетчетири године, немају децу.

"И онда се суочавамо са неким другим проблемима односно са проблемима стечајне неполодности зато што у Србији доминира конзервативна контрола рађања и имамо велики случај полно преносивих инфекција. Мој савет таквој девојци би био да размотри све опције и да је то добро време за реализовање родитељства јер ће пружити шансу да планира још једно или двоје деце", каже Катарина Седлецки са Института за мајку и дете.

Многи студенти родитељи не знају да имају право да децу упишу у државни вртић,а за то је довољна потврда да су обоје редовни студенти.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи