Бесплатни прегледи у више од 100 здравствених установа

Нови круг бесплатних лекарских прегледа за грађане отпочео је јутрос. До 16.00 прегледано је 26.337 пацијената. Без књижице и без заказивања грађани су могли на прегледе у 104 здравствене установе, а први пут у недељне бесплатне превентивне прегледе укључио се и Клинички центар Србије.

Поједине установе ће због великог интересовања продужити рад и обављати прегледе до 18.00, уместо до 16.00 како је било планирано, кажу у ресорном министарству. 

Интересовање грађана било је велико, а чекаонице су биле пуне већ у раним јутарњим сатима, јавили су репортери РТС-а.  

Прегледи су се могли обавити у општим болницама, домовима здравља, клиничким центрима у Нишу, Крагујевцу, Клиничком центру Војводина и у четири центра у Београду.

На прегледе су грађани могли од осам часова, али је ред испред Клиничког центра Србије јутрос био и пре почетка радног времена.

Да обаве анализе хормона штитне злезде, ултразвук абдомена, или снимање мамографом, поранили су углавно старији суграђани.

Директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин задовољан је одзивом грађана и истиче да на преглед данас могу да дођу сви, без обзира да ли имају здравствену књижицу или не.

"Ми имамо велики број лекара – интерниста, гастроентеоролога, ендокринолога, кардиолога, велики број сестара,  а ако буде требало ми ћемо ангажовати додатни број лекара", каже доктор Ашанин.

Министар здравља Златибор Лончар поручује да ће сви бити прегледани. Они који данас евентуално не буду стигли на ред добиће свој термин у наредним данима. 

"До следеће акције за четири недеље сигурно ће бити прегледани и за њих ће важити исто - без књижице, без ичега, сви који су данас дошли и који су заинтересовани да брину о здрављу", рекао је Лончар. 

Према подацима Министарства здравља у првих сат времена прегледано је више од 3.000 пацијената. 

"Постижемо онај циљ који смо хтели, а то је да наши грађани све више схватају колика је предност превентивног прегледа. Урадили смо анализу за прошлу акцију у којој је прегледано 17.000 људи. Код 600 пацијената су на време дијагностиковани проблеми. Ако узмете чињеницу да сте толико живота спасли за један дан, то нам даје за право да наставимо даље са акцијама", рекао је Лончар.

Велико интересовање за прегледе без много чекања и без здравствене књижице било је и у здравственим установама широм Србије.

Много посла имали су дежурни и у клиничким центрима у Новом Саду, Нишу и Крагујевцу, као и у већини домова здравља и болница.

У Нишу се одазвало изузетно много грађана. У Клиничком центру обављао се ултразвучни преглед абдомена и одређивање нивоа хормона штитасте жлезде, а у Дому здравља радио се мамографски и ултразвучни преглед дојке. 

У Клиничком центру само током првог сата рада било је већ регистровано више од 300 пацијената. Због очекивано великог интересовања грађана повећан је број екипа па се преглед ради у седам интернистичких ординација, а обавезне су и специјалистичке консултације.

"Оно што се показало у претходне две акције је да око 10 одсто људи након завршеног прегледа и након анализа позивано поново на консултативне прегледе. Имали смо прошли пут неколико пацијената који су одмах хоспитализовани", рекао је Зоран Радовановић, директор Клиничког центра Ниш. 

Док су чекале на преглед дојке у нишком Дому здравља, жене су могле да присуствују обуци за самопреглед дојке. Иако је заинтересованих за мамографију више од дневних капацитета мамографа, овде су позвали жене да не одустају од превентивних прегледа. 

Иначе јуче је више од 1.200 грађана обавило бесплатан лекарски преглед у Војномедицинским центрима у Београду и Новом Саду и Војној болници у Нишу. 

Ово је трећи пут да Министарство здравља организује бесплатне превентивне прегледе. У претходне две акције, обављено је више од 23.000 прегледа, а код готово 600 грађана откривени су озбиљни здравствени проблеми и подстављене дијагнозе, а неки су одмах примљени на лечење. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво