"Оригинални разговори" - прилика за посао за младе

Млади који траже посао имали су прилике да разговарају са менаџерима великих компанија, у склопу "Оригиналних разговора", које су организовали "Оригинал" магазин и Новак Ђоковић фондација са партнерима, а за ту прилику јавило се више од 100 кандидата.

Заинтересовани за посао могли су чути да је ипак најважније да верују у себе, раде на себи, буду оптимисти, али и да их неуспеси не обесхрабре.

Такозвани менаџери (ХР) људских ресурса држали су симулације интервјуа за посао намењене младим људима, студентима завршних и мастер студија, а осим квалитетних савета, анализе обављеног разговора и препорука за унапређење комуникационих и презентационих вештина на интервјуима за посао, сви посетиоци ће ући у базу кандидата за запослење код 20 компанија које учествују.

Пре почетка симулација, младима се обратио и наш прослављени тенисер Новак Ђоковић, који је рекао да је једна од највећих лекција коју је научио у животу и цитат који воли - да способност човека доведе на врх, а карактер га тамо држи и да не прича то само у професионалном смислу.

"Ја причам о том неком врхунцу у свим аспектима живота. На крају дана, ако ви нисте срећни и ако немате страст према ономе што радите, ако нисте задовољни са оним што дубоко у себи осећате, онда тај дан није ни успешан", каже Ђоковић.

Неко може да има посао који је зацртао, или због економских прилика, или нечијих очекивања, али, суштински, сматра Новак, јако је битно да се улаже време, труд и напор у себе и своје карактерне особине, зато што, "на крају дана, остајете сами са собом, погледаћете себе у огледало и онај осећај који дубоко имате у себи не вара и тај осећај је најбитнији".

Треба се трудити радити на својим способностима, и треба бити захвалан за оно што јесте. 

"Већина вас има зацртани циљ, али битно је да будете свесни да имате среће, да сте у вашој кожи. Има много људи широм света који немају могућности, умиру од глади, жеђи и мислим да то треба увек имати у подсвести, да будемо захвални што смо сада овде и што имамо прилику да имамо шта да поједемо, попијемо, да имамо људе који нас воле", рекао је Ђоковић.

Захвалност, како је рекао, ништа не кошта, а изузетно је моћна и позитивно утиче на суптилне нивое, те да је моћ садашњег тренутка од изузетне важности за живот испуњен срећом и задовољством.

Председник "Color press group" Роберт Чобан истиче да свакако треба бити оптимиста и да је најважнија ствар на свету - радити посао који се воли, јер то је, сматра, највећи благослов и највећа срећа. 

"Тај посао можда нећете наћи у свом граду, можда га нећете наћи ни у Србији, али битно је радити оно што волите, колико год да је то могуће. Ми живимо у земљи у којој је централизација један од највећих проблема. Да моја породица, жена, две ћерке, два пса и мачка нису у Новом Саду, ја бих у кругу од два километра овде у Београду могао да решим све своје послове, проблеме и потребе", каже Чобан.

Све о чему се говори, истиче, све се мање-више односи на Београд, евентуално на Нови Сад, а сматра да се мора говорити о томе како омогућити да људи остану да раде у Неготину, Кањижи, Бачкој Паланци, Зајечару, јер, како је рекао - они то неће, они ће сви хтети да дођу у Београд.

Бранко Милутиновић из "Нордеуса", како је рекао, са стране послодавца, сматра да није поменута једна, како мисли веома важна ствар - оптимизам.

"Ми, на пример, уопште не запошљавамо песимисте, ликове који мраче, којима је све тешко, неодговарајуће. Не. Оно што је одлика у Нордеусу, тамо видите пуно зуба, људи су насмејани, а није им лако. Код нас се не долази на посао да се једе, игра стони тенис, па се иде кући. Људи пуно раде, али су насмејани и ведри. Имајте веру у себе, морате бити оптимисти, сусретаћете се са људима који ће доносити погрешне одлуке, али нипошто не одустајте", истакао је Милутиновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво