Центар за оснаживање мигранткиња у Борчи

Жене и девојчице, које су се због мигрантске кризе нашле у Србији, пре две недеље добиле су Женски центар у Борчи. Циљ је да им се обезбеди сигуран простор, где могу да се посвете себи, науче да плету, праве накит, баве се спортом, размењују искуства, али и да добију психосоцијалну подршку. Центар је основала организација "Адра Србија" уз подршку Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији.

Тридесетогодишња Лејла из Авганистана дошла је у Србију пре нешто више од годину дана. Сада је у Женском центру нашла свој мир, стекла пријатељице могућност да учи.

"Нисмо знали да пишемо на фарси језику, сада знамо. Учимо да причамо енглески и да решавамо неке математичке проблеме. Овде сам сваки дан", каже Лејла.

Свакодневно у Центар долази још петнаестак жена из Авганистана, Ирака и Ирана. Половина их је малолетна.

Мајке некада долазе у Центар само да би се њихова деца играла са вршњацима. Тако и Сотуде Мирсали из Ирана доводи своје малишане. Трогодишња Вијана је и екипи РТС-а показала своју дружељубивост.

"Долазим у Центар већ 11 месеци због деце јер се овде лепо играју. А ја сам сада у Женском центру кренула на фитнес. Много ми значи, јер после вежбања имам више енергије и боље се осећам", прича Сотуде Мирсали.

На радионицама уче и кројење, шминкање, пекарски занат. У Центру могу да добију и правно и психолошко саветовање.

"Нису свесне својих права што се тиче азила, да ли саме могу да аплицирају. Уколико је у питању насиље у породици, некада нису свесне да на пример могу да буду измештене из породица. Ово је јако згодно место за мапирање јер ми смо у могућности да реферирамо те случајеве надлежним институцијама", наводи Миа Кисић, координаторка пројекта "Женски центар".

"Нама је јако важно да направимо један сигуран простор за жене где ће се оне осећати сигурно, безбедно, где ће оне моћи да се оснаже, да добију разне врсте тренинга и онда то може да буде, да кажем, пут ка интеграцији - да ли овде у Србији или у неким другим земљама", сматра Аурелија Ђан из Агенција УН за родну равноправност и оснаживање жена.

Свакодневно у Центар долазе и деца.

"Око 120 деце превозимо из Крњаче, из азила у Крњачи до школа. Обезбеђујемо преводиоце и враћамо их. Други програм који се одвија у овим просторима је рекреација на отвореном и затвореном што је најважније у овом периоду. Домаћи задатак који добију у школама много лакше савладају уз помоћ наших учитеља и осталог особља које им помаже овде", истиче Игор Митровић, извршни директор организације "Адра Србија".

И са женама и са децом у Центру свакодневно ради двадесетак људи, преводилаца, волонтера, психолога.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи