Удружења новинара оштро критиковала одлуку Тужилаштва

Новинарска удружења оштро су осудила одлуку Првог основног тужилаштва у Београду да одбаци кривичне пријаве против особа која су 31. маја испред Дома Народне Скупштине Србије и на Тргу Николе Пашића физички присилила неке новинаре да напусте тај простор за време свечаног полагања заклетве председника Србије Александра Вучића.

У образложењу одлуке Тужилаштва истиче се да из изјава очевидаца произилази да би дошло до много већих већих инцидената и "линча" да ти новинари, као и неки грађани нису изведени из масе, а да су се "притом лица која су учестовала у томе, понашала пристојно, да никоме нису претила и да су упућивали молбе да се престане са провокацијама".

У саопштењу се наводи да је "Тужилаштво на основу свих изведених доказа утврдило да се у конкретном случају евентуално ради о прекршају из области јавног реда и мира".

Министарству унутрашњих послова је наложено да се против учесника скупа поднесу прекршајне пријаве Прекршајном суду у Београду, а због прекршаја предвиђених Законом о јавном реду и миру.

Поводом те одлуке Тужилаштва огласила су се новинарска удружења.

Удружење новинара Србије сматра неприхватљивом одлуку Првог основног јавног тужилаштва да одбаци кривичне пријаве новинара нападнутих испред Дома Народне Скупштине на дан полагања заклетве председника Александра Вучића.

Из тог удружења оцењују да је одлуком Тужилаштва легализовано насилно спречавање новинара да обављају свој посао.

"То што је МУП-у наложено да против учесника поднесе прекршајне пријаве потврђује да је било ремећења јавног реда и мира, али Тужилаштво није објаснило зашто очигледно насиље над новинарима није квалификовало као кривично дело, већ као евентуални прекршај", истичу из Удружења новинара Србије.

УНС је посебно забринут због чињенице да би "подношење прекршајне пријаве против учесника скупа" могло значити и подношење пријава против новинара који су били жртве насиља.

Одлуку Тужилаштва Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине оцењују "срамним".

У саопштењу НУНС-а и НДНВ-а се истиче да одлука Тужилаштва представља "још један доказ да правосудни систем у Србији не ради у складу са правом и правдом већ искључиво интересима власти и владајућих странака".

Та два удружења напомињу да ће после одлуке Тужилаштва размотрити свој статус у сталној радној групи за безбедност новинара, коју чине представници Републичког јавног тужилаштва, Министарства унутрашњих послова и новинарских и медијских удружења.

"Озбиљно поставља питање смисла његовог постојања с обзиром на поражавајуће резултате надлежних државних органа у заштити безбедности новинара", закључује се у саопштењу које потписују НУНС и НДНВ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво