Општина Власотинце помаже младима да остану на селу

Шест младих брачних парова и 12 појединаца из власотиначких села добили су преко 11 милиона динара са циљем да се уз повећање пољопривредне производње увећавају и породице. Реч је о пројекту "За бољу будућност", који преко Канцеларије министра задуженог за демографију и популациону политику, финансира Влада Србије.

Дом породице Мишић у Стајковцу код Власотинца одише топлином и задовољством. Марјану је 30, Јелени 29, у наручју две девојчице. О одласку из села никада нису размишљали.

"Ми се бавимо дуги низ година пољопривредом, тако да смо навикли, родили смо се ту у таквој породици и мислим да може лепо да се живи од пољопривреде", каже Марјан.

"Углавном сви живе лепо, 80 одсто њих је тако код куће са дечицом, труде се њима да угоде", каже Јелена.

Истих је година и Јелена Митровић. Земља јој је у крви. Више је на њиви него у кући. Уз нову механизацију имаће више времена за двоје деце.

"Конкурисала сам за фрезу тракторску, прскалицу, плуг и ригало", каже Јелена Митровић из Стајковца.

Стајковце је препознатљиво по пластеничкој производњи. И у новембру има посла.

"Ја се конкретно бавим повртарством, пластеничком производњом раног поврћа, планирам да подигнем још који пластеник", каже Далибор Стаменковић из Стајковца.

Млади, вредни, решени да остану на селу. Подстицајима од 250.000 до чак милион динара држава и Општина Власотинце помажу да буду и успешни, како би размишљали о проширењу породица.

"Ми очекујемо повећање броја становника јер ова средства дају могућност да она средства која већ имају ослободе за неке друге потребе, а овим средствима да могу да створе боље услове за живот", каже Маринко Ђорђевић, руководилац пројекта "За бољу будућност".

"Дајемо једнократну помоћ женама које су без посла – 30.000, а које су у радном односу – 15.000 динара, издвајамо и за вантелесну оплодњу за четврти покушај", каже Зоран Тодоровић, председник општине Васотинце.

Са 216 беба рођених прошле године, што је седам новорођених на 1.000 становника, Власотинце није на дну лествице прородног прираштаја. Овај пројекат показује да треба учинити све да се оснаже и подмладе брдско-планинска села јер је број заинтересованих из тог подручја био незнатан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво