Неонатологија – све теже битке за животе новорођенчади

Сваке године у свету око 15 милиона деце роди се пре термина – милион њих не преживи. У Србији око четири хиљаде новорођенчади дође на свет три и више недеља пре времена. На Светски дан превремено рођене деце у Институту за неонатологију истичу да им на лечење долазе све захтевнија и незрелија новорођенчад.

Чекање, страх, неизвестност, обележили су дане и недеље на Институту за неонатологију. То је, кажу родитељи, чији малишани данас срећно одрастају, дубоко усидрено у њиховим срцима.

"Дете је рођено са 770 грама, имало је сепсу кад је дошло, рођено је у 27. недељи. Међутим, цео тим на Институту за неонатологију се изборио за нас. Увек су позитивне емоције кад се дође на контролу", каже Оливера Николић.

"Наш боравак је трајао 72 дана, ја сам преко месец и по дана чекала да га узмем у руке, а тек да изађемо кући – то је била мисаона именица", истиче Ана Ануфријев.

Маглашава да је једно хвала мало у односу на оно шта су људи са Института урадили за њеног сина. "Заправо, он се овде други пут родио", додаје Ануфријева.

Померање старосне границе рађања, све више вантелесних оплодњи, пушење у трудноћи – неки су од фактора који могу да утичу на превремени порођај. Свако четврто дете рођено пре времена, односно свако друго новорођенче које по рођењу има мање од килограм и по, лечи се на Институту за неонатологију у Београду.

Директорка Института за неонатологију у Београду Милица Ранковић Јаневски истиче да на лечење долазе све захтевнија и незрелија новорођенчад.

"Лечење постаје све већи изазов, без обзира на напредак медицине и све методе које примењујемо", додаје Ранковићева.

"Просечна дужина хоспитализације у Институту је 45 до 50 дана. То је врло дуг период када сви медицински стручњаци и родитељи треба да комуницирају, да деле добре и лоше тренутке и да сарађују све у заједничком циљу", наводи Ранковићева.

На интензивној нези, попуњене су све постеље – 22 мала пацијента боре се за живот. Најмање новорођенче које је у овој установи добило неопходну помоћ имало је само 420 грама. Рођено је у 22. недељи, када, кажу лекари, готово да не постоје шансе да се преживи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи