Илегалних миграната пет пута мање, зиму у Србији чека 4.000 људи

После затварања балканске руте за мигранте, драстично је смањен број оних који из Македоније и Бугарске желе да илегално уђу у Србију. На најфреквентнијим местима дуж турско-бугарске и грчко-македонске границе, по налогу ЕУ распоређене су мешовите патроле међународне полиције, које помажу и заједничким снагама војске и полиције Србије.

Око 3.000 миграната је од почетка године затражило у Бугарској заштићен статус и готово исто толико прошлогодишњих молби је одбијено, па је највише избеглица и даље у центрима близу бугарско-турске границе.

Димитар Киров, директор Дирекције за процедуру миграната у Бугарској, наводи да је много мање илегалних миграната из Турске.

"Све мере ЕУ успешно примењујемо и за четири до шест месеци решавамо статус појединаца", каже Киров.

У Македонији је после затварања балканске руте ситуација мирна, али је притисак кријумчара и даље највећи близу Ђевђелије.

Елена Брмбеска из Хелсиншког одбора за људска права у Македонији каже да је у тој земљи највећи проблем илегална депортација миграната на два места – из Србије до Македоније и из Македоније ка Грчкој.

"Недељно, од 30 до 70 мигарната се враћа у неку другу земљу на разне нелегалне начине и то је кршење европске Конвенције људских права", каже Брмбеска.

Од средине прошле године, када су дуж граница ка Македонији и Бугарској распоређене наше заједничке снаге војске и полиције, до данас је спречен илегални улазак готово 22.500 миграната.

Ове године, пет пута је мање оних који су илегално покушали да уђу у Србију из правца истока или југа.

Прошле јесени, свакога дана је око 100 људи покушавало да без докумената уђе у Србију. Сада, просечно дванаесторо.

Пуковник Владета Балтић, командант Заједничких снага војске и полиције, наводи да је по дубини територије Србије око 1.300 илегалних миграната пронађено у покушају илегалног кријумчарења.

"Њима је пружена адекватна медицинска и друга заштита и смештени су у прихватне центре", каже Балтић.

Ивона Гвозденовић из Фондације "Дивац" каже да су у последње две године много радили на проширењу капацитета у прихватно-транзитним центрима и да су све више усмерени на побошљање положаја миграната док бораве у Србији.

У колективним центрима у Србији, зиму чека око 4.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи