Камен темељац за 270 станова у Камендину

У земунском насељу Камендин постављен je камен темељац за изградњу 270 станова намењених избегличким породицама из БиХ и Хрватске, које имају пребивалиште на територији Београда, у оквиру петог потпројекта Регионалног стамбеног програма у Србији.

Вредност пројекта је 10 милиона евра, а рок за изградњу је јануар 2019. године.

Градоначелник Београда Синиша Мали је рекао да се полагањем овог камена темељца исправља вишедеценијска неправда према 270 избегличких породица из Хрватске и БиХ.

"То је 810 људи који ће крајем јануара 2019. године да се уселе у ове нове станове у Камендину", рекао је Мали.

Он је нагласио да се у последње три године први пут Град Београд системски и на прави начин бави решавањем питања избегличких породица које се, како је додао, није решавало 20 година уназад.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скoт је рекао да је регионални стамбени програм јединствен управо зато што је регионалан и помаже свим избеглицама и расељеним лицима у овом региону.

"Ми смо поносни што можемо бити део тог програма", рекао је Скoт и, наводећи да је у том програму највећи донатор ЕУ, нагласио да је америчка Влада за тај програм дала 30 милиона долара.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио је изразио задовољство што је током 2017. године постигнут велики напредак у спровођењу регионалног програма стамбеног збрињавања у Срiбји и осталим земљама партнерима.

"Захваљујући заједничким напорима, свих партнера до сада је више од 1.800 стамбених решења додељено рањивим породицама и појединцима", истакао је Орицио.

Генерални секретар Министарства спољних послова Владе Србије Вељко Одаловић је рекао да Регионални стамбени програм треба да се спроведе до краја јер он после дугог низа година коначно решава основне егзистенцијалне потребе најугроженијег дела избегличке популације која живи у Србији.

Истовремено, додао је Oдаловић, тај програм унапређује односе и доприноси стабилности у региону.

Комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић је нагласио да се Регионални стамбени програм спроводи веома интензивно.

"Сваког дана се број додељених решења повећава јер се уручују кључеви за нове монтажне куће, пакети грађевинског материјала, корисницима се купују сеоске куће са окућницом, а што се станова тиче, у Овчи се завршава градња 235 стамбених јединица", нагласио је Цуцић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво