Судије прекршајних судова траже повећање плата

Удружење судија прекршајних судова поздравило је најављено повећање плата за судијске и јавнотужилачке помоћнике и друге запослене у правосудној администрацији и истовремено изразило бојазан због могућег изостављања судија и јавних тужилаца из тог повећења.

У саопштењу Удружења судија прекршајних судова наводи се да би то довело до стављања судија и јавних тужилаца у неједнак и неравноправан положај у односу на сва остала лица која су запослена у јавном сектору.

Подсећа се да су судије и јавни тужиоци равномерно поднели терет умањења тадашњег нивоа зарада у 2013. години до кога је дошло усвајањем Закона о умањењу нето прихода лица у јавном сектору.

Удружење судија напомиње и да независности и самосталности правосуђа нема без материјалне сигурности, која, како указује, не може да се оствари уколико се наведено најављено повећање зарада запослених у јавном сектору не би односило и на носиоце правосудних функција.

У случају да носиоци правосудних функција не буду обухваћени најављеним повећањем зарада, постоји реална опасност да ће доћи до апсурдне диспропорције зарада у оквиру самог правосудног система, на тај начин што би поједине категорије судијских помоћника могле имати већу зараду од појединих носилаца правосудних функција.

То се, како је напоменуто, посебно односи на судије прекршајних судова који имају најлошији материјални положај по важећим одредбама Закона о судијама и које је, како сматра Удружење, неопходно што пре променити како би се отклонила постојећа дискриминација.

Удружења судија прекршајних судова је предложио да уколико дође до најављеног повећања зарада запослених у јавном сектору, то повећање обухвати и носиоце правосудних функција, посебно оне који имају најниже зараде, а то су судије прекршајних судова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи