Завршена вежба "Зима 2017", падобранском десанту присуствовао Вучић

На аеродрому "Лисичји јарак" завршена је заједничка вежба српских и америчких падобранаца "Зима 2017". Око 250 припадника Војске Србије и Европске команде Оружаних снага САД извели су заједничко десантирање падобранаца. Вежби је присуствовао председник Србије Александар Вучић.

Из два авиона "херкулес Ц-130" 86. авијацијског пука САД искочило је 120 падобранаца, 60 српских и 60 америчких, са око 300 метара висине. Припадници војске су одмах отварали падобране и кретали у приземљење. Вежба је одржана упркос јаком ветру.

Падобранци су изнад аеродрома "Лисичји јарак" искочили из два налета авиона падобраном са куполом Т-11. Ти падобрани се, иначе, не користе код нас – четвртасти су и њима се не може управљати као падобранима које користи српска војска.

Т-11 падобран је тежак 17 килограма, има пречник од 9,3 метра, док је помоћни падобран тежак седам килограма и има пречник 7,3 метра. 

У периоду од 13. до 17. новембра српски падобранци са америчким колегама реализовали су обуку која је обухватала припреме на земљи у касарни "Народни херој Стевица Јовановић" у Панчеву, као и скокове који су изведени и данас.

Председник Републике Александар Вучић, који је присуствовао вежби, рекао је да је поносан на српске војнике.

"Поносан сам на српске војнике који су показали да са падобранима Т-11 из авиона 'херкулес Ц-130' могу да скачу. То кажем зато што ми немамо падобране са куполама и скачемо са такозваним крило-падобранима и овде је много већа брзина при слетању. Видели сте да су то тврди доскоци, али наши момци показали су одличну припремљеност", рекао је председник након вежбе.

Вучић је изразио задовољство вежбом, која је, како је рекао, била веома сложена, компликована, у којој су српски и амерички војници заједно показали како и у сложеним метео-условима могу на веома успешан начин да постигну добре резултате.

"Мислим да она има двоструки значај – заједничка обука, заједничка искуства, учење, упознавања једних са другима, а друго је стварање партнерстава, сарадње и пријатељстава тамо где нисмо могли увек да се похвалимо у прошлости. Мислим да су оба циља у потпуности испуњена, ја сам захвалан Амбасади САД, али и Европској команди Оружаних снага САД и Националној гарди Охаја, са којима имамо добру сарадњу", рекао је Вучић.

Председник је истакао да верује да ће таква врста партнерстава и сарадње постојати и убудуће, при чему ће Србија, наглашава, "увек љубоморно чувати" своју војну неутралност.

"Веома сам захвалан свим младићима који су учествовали, како српским, тако и америчким и веома сам задовољан резултатима вежбе. Као што сам јуче говорио у једној школи, не добијате само нову вештину, већ, кроз овакве сусрете стичете и пријатеље, што је од значаја не само за ове војнике, већ и за нашу земљу", рекао је Вучић.

Амбасадор САД Кајл Скот, који је такође присуствовао вежби, истакао је да су такве вежбе веома важне за интероперабилност снага, али и да су још важнији симбол "ваши војници и наши војници", српски и амерички падобранци, раме уз раме, да се изграде нови односи и да се припреме за заједничке изазове будућности.

"То је, мислим, данашња порука. Наши су били веома импресионирани могућностима српских падобранаца и мислим да је ова вежба била веома успешна и надамо се да ћемо је поновити у будућности", рекао је Скот.

Капетан Ковачевић: Лакши скок са нашим падобраном

Капетан Бојан Ковачевић један је од 60 српских специјалаца који су учествовали у заједничкој вежби, а каже да је ипак лакше скакати нашим падобраном типа крило, јер купола Т-11, како је објаснио, није управљива, док падобрани које користи наша војска јесу, а и већа је брзина падања падобранца, која је око 5,8 метара у секунди.

"Није нам било ништа необично, нити је било непознаница у односу на падобране које ми користимо. Лакше је са нашим падобраном, овде се ради о куполи, она није управљива, док су наши управљиви", рекао је капетан Ковачевић.

Према његовим речима, сарадња са америчким војницима била је изузетно коректна, а и у претходном периоду било је, каже, сличних активности и вежби.

Са том америчком јединицом и припадницима 173. падобранске бригаде Војске САД, каже капетан, први пут се сусрео, али истиче да је била коректна сарадња и професионалан однос, без проблема и примедаба.

"Видели сте да смо успешно реализовали скок, упркос мало јачем ветру, скок је успешно изведен, без проблема. Реализовали смо га заједно са нашим гостима из 173. падобранске бригаде војске САД. Услови су били мало повољнији него што је то било прекјуче када је планиран скок. Ово је прва вежба оваквог типа, али било је протеклих година сарадње са војском САД, ове године реализовали смо десетак вежби са припадницима специјалних снага разних армија, тако да смо се сусретали са специјалним снагама разних земаља", рекао је Ковачевић.

Џон Гронски из 173. падобранске бригадеа Европске команде ОС САД каже да, кад год изводите овакве падобранске десанте као у овој вежби, то помаже да се гради поверење између српске и америчке војске, односно 173. америчке бригаде.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво