Вулин: Копнена Војска део наше најславније традиције

Министар одбране Александар Вулин честитао је празник свим припадницима Копнене војске и поручио да су они део најславније српске традиције.

Вулин је вечерас присуствовао свечаној академији поводом Дана Копнене војске и Дана Пешадије у Нишу.

"Копнена војска је наш најбројнији део, не само најбројнији део наше армије, она је оно на шта се сви ослањамо, она је она која је у стању да заштити читаву територију Републике Србије и она је део наше најславније традиције. Сви припадници Копнене војске знају да је разлог њиховог постојања очување територијалног интегритета Републике Србије, уставног поретка, и изнад свега - наше слободе", рекао је Вулин.

"Захваљујући њима и њиховом раду, самопожртвовању и самопрегору и њихових старешина и своког од припадника војске ми можемо да кажемо да смо слободна и самостална земља", нагласио је министар Вулин, наводи се у саопштењу.

Према речима министра одбране, Србија је војно неутрална земља и таква ће и остати, а њену неутралност ће поштовати све друге земље зато што има снажну и моћну војску.

"Без снажне и моћне војске нема ни неутралности. Земља која нема способност да се брани, која нема способност да заштити свој интегритет, није ни поштована, није ни земља о чијој ће се политици и политичким одлукама говорити са поштовањем", каже Вулин.

"Посебно водимо рачуна о томе да сваки припадник наше војске буде, наравно оспособљен, буде добро обучен, али да буде и лично задовољан", додао је Вулин.

По наређењу председника Републике, додао је министар, формирана је радна група која ће се бавити решавањем стамбених питања у војсци и која ће, не само у војсци, већ и у читавом безбедносном сектору у оквиру Владе Републике Србије, обезбедити да коначно имамо велики пројекат стамбене изградње, највећи још из времена СФРЈ.

Одликовања за 49 припадника Министарства одбране и ВС

У Дому Војске Србије у Нишу одржана је и церемонија свечаног уручења одликовања које је председник Србије доделио припадницима Министарства одбране и Војске Србије, поводом Дана Копнене војске и Дана пешадије.

Председник Александар Вучић одликовао је 49 припадника Министарства одбране и Војске Србије за изузетне заслуге и резултате показане у обављању дужности и задатака у области одбране и безбедности земље, а одликовања је уручио изасланик председика Републике Никола Селаковић.

Поред Вулина и Селаковића, церемонији је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

Вучић је за изузетне заслуге и постигнуте резултате у области одбране и безбедности Републике Србије одликовао 17 припадника Министарства одбране и Војске Србије.

За заслуге и изузетне резултате показане у обављању дужности и задатака у области одбране и безбедности председник је одликовао 32 припадника Министарства одбране и Војске Србије.

Преносећи поздраве и честитке Вучића одликованима, Селаковић је истакао да додељена одликовања осликавају богату војничку каријеру кроз коју су прошли припадници Војске Србије службујући у гарнизонима широм бивше СФРЈ, СРЈ и сада Републике Србије.

"Најважније вредности војне професије, као што су верност отаџбини, посвећеност професији, оданост, храброст и дисциплинованост, солидарност, чојство, достајноство, пожртвованост, и поштовање других, не могу се увек истаћи усменим похвалама или доделом стимулативних мера, већ је важно да они који их најбоље спроводе за то добију одликовање, односно почаст, који им одаје захвална отаџбина", рекао је Селаковић.

"Додела одликовања као стара традиција српске војске оживела је поново. Могли смо да видимо да су и официри, мајори, пуковници који до сада нису били у прилици да буду одликовани, сада одликовани", истакао је Селаковић.

Према његовим речима, одликовани треба да буду поносни на себе, на труд који су уложили у развој Војске Србије и државе Србије.

"Од вас се очекује да наставите са успешном реализацијом наменских задатака, а држава ће у складу са могућностима пружити пуну подршку обезбеђењу услова за ваш успешан рад", додао је Селаковић, наводи се у саопштењу.

Заставник прве класе Саша Крсмановић, припадник Центра за обуку копнене војске из Пожаревца, добитник Сребрне медаље за ревносну службу, указао је на велику част и понос, јер је међу одликованима.

"Поносан сам на себе и на своје колеге из јединице и на све припаднике Војске због тога што нам је председник Републике указао овакву част", истакао је Крсмановић.

"Медаља ће мени лично, као и мојим колегама у будућности значити још већи подстрек за постизање врхунских резултата", додао је Крсмановић.

Сребрна медаља за ревносну службу уручена је и потпуковнику Зорану Петровићу из Команде Копнене Војске.

"Велико ми је задовољство због труда и рада који није само мој, већ свих колега који су око мене и који ме окружују, али и подстрек за убудуће", рекао је потпуковник Петровић додајући да је то одликовање велики подстрек за наставак војничке каријере.

Дан КоВ обележава се у знак сећања на Колубарску битку 1914, а на свечаној академији командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић подсетио је и на славни Топлички устанак који се догодио пре тачно сто година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво