Први случај малих богиња на територији Војводине

Тринаестогодишње дете из општине Суботица прва је особа код које су регистроване мале богиње на територији Војводине.

Дете је хоспитализовано и доброг је општег стања, рекао је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

На конференцији за новинаре у Покрајинској влади, Гојковић је рекао да се верује и да је 40-годишња мајка тог детета заражена, али то ће се утврдити накнадним анализама.

Пре два дана смо имали и потврђен случај малих богиња код једне медицинске сестре која ради у Београду, а која је професионално експонирана вирусу малих богиња пружајући помоћ и негу оболелима. Она живи у Војводини, али се води као оболела у Београду, указао је Гојковић.

Поновио је да је у Србији тренутно 125 оболелих од малих богиња.

Према његовим речима, највећи део оболелих је на Косову и Метохији, у Краљеву је за сада препознато 14, док у Београду има десет особа заражених малим богињама.

"Епидемиолошка слика малих богиња у Војводини је значајно боља него у централној Србији. Ми смо на прагу да постигнемо епидемиолошки одбрамбени бедем против малих богиња. У овом тренутку 93 одсто деце је вакцинисано против малих богиња, још нам недостаје два до три одсто да имамо у потпуности добар одговор да се не развије епидемија великих размера, што је циљ", истакао је Гојковић.

Подвукао је да је у септембру одзив родитеља да вакцинишу децу био испод 70 одсто, те да родитељи морају да схвате важност тога и да не верују друштвеним мрежама и људима који се не разумеју у медицинску науку, као и да је нужно слушати савете лекара.

Додаје да је на територији Војводине у четири општине и даље мали одзив за вакцинацију најмлађих, а такав случај је у Сомбору, Врбасу, Тителу и Новом Саду.

"У Новом Саду и околини имамо 5.700 невакцинисане деце, од тога њих 4.700 на територији централног дела града. У септембру он је био испод 60 одсто у централним деловима града", каже покрајински секретар.

Каже да је у септембру оформљен Штаб за праћење епидемије, у шта су укључени најеминентнији стручњаци.

Они су, додаје, у дневном и сатном контакту са директорима свих болница јер је основна намера да се постигне епидемиолошки бедем.

"Да се одбранимо од епидемије, да у потпуности одмах и адекватно препознамо оболеле и да их успешно лечимо и излечимо", навео је Гојковић.

Закључио је да је циљ свих у покрајинској администрацији и здравственом систему да се свако дете у Србији заштити и да се не понови 1993. година, када је било преко три хиљаде оболелих од малих богиња, са два смртна случаја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи