Тужиоци траже веће плате и састанак са Вујовићем

Државно веће тужилаца (ДВТ) затражило је састанак са министром финансија Душаном Вујовићем, незадовољни одлуком да они и судије нису предвиђени за повећање плата у 2018.

Претходно је и Високи савет судства (ВСС) истим поводом, због изостављања судија из буџетског плана за повећање плата, затражио састанак са Вујовићем као и са премијерком Аном Брнабић.

У захтеву ДВТ-а, објављеном на званичном сајту, наводи се да није јасно због чега су само носиоци правосудних функција изузети од планираног повећања плата, односно враћања зарада на ниво пре 2014. године, посебно ако се повећање односи и на буџетске кориснике законодавне иизвршне власти.

"Иако у потпуности подржавамо повећање плата државних службеника и намештеника у јавним тужилаштвима, истичемо да ће у датој ситуацији државни службеници у рангу вишег и самосталног саветника у вишим и апелационим тужилаштвима имати већу основну плату од заменика тужиоца у основном и вишем јавном тужилаштву", навео је ДВТ.

То највише тужилачко тело је указало да би се тако нарушио баланс у зарадама, имајући у виду степен сложености посла и одговорности са једне стране тужилаца и са друге тужилачких саветника.

"Нагласавмо да плата носиоца јавнотужилачке функције није само економска категорија, већ и материјална гаранција тужилачке самосталности, због чега се најављеним селективним приступом у погледу повећања плата носиоцима друге две гране власти, односно дискриминацијом носилаца јавнотужилачке функције у том погледу, озбиљно нарушава потребан баланс у систему поделе власти", навео је ДВТ.

Повећање плата свим носиоцима јавнотужилачке функције у висини од 5 одсто номинално би износило 89.320 динара, навео је ДВТ и додао да то представља занемарљив износ у укупној маси буджета планираној за плате буджетских корисника у јавном сектору.

"Сматрамо да у ситуацији када је буджет стабилан не постоји ваљан разлог због којег и плате носилаца јавнотужилачке функције не би могле да се повећају", навео је ДВТ.

Синдикат правосуђа Србије саопштио је да пружа пуну подршку судијама и тужиоцима у њиховом захтеву за повећање плата и равноправан третман са осталим буџетским корисницима.

"Захтев је у потпуности оправдан јер носиоци правосудних функција нису добили повишицу од 2014. године, а количина посла се стално увећава и злоставља све у правосуђу", наводи се у саопштењу Синдиката.

Тај синдикат додаје да носиоци правосудних функција и сви запослени у правосуђу сваки динар своје плате оправдавају својим радом и нису привилеговани на било који начин.

Такође се наводи да од Владе Србије траже да преиспита оправданост закључка о накнади, односно висину накнаде члановима управних и надзорних одбора, како би се извршила праведнија расподела народних пара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи