Рача, отказ за узбуњивача

Општина Рача отпустила је осморо запослених, међу којима и узбуњивача Томислава Вељковића који је открио корупцију у комуналном предузећу које је уложило 600.000 евра у непостопјећу фабрику за прераду отпадних вода. И док Вељковић тврди да је реч о застрашивању да би био пример другима да ћуте, у општинској управи истичу да је све урађено по закону и да су откази последица рационализације коју је наложила Влада.

Општинска управа у Рачи од данас нема домара. За Томислава Вељковића и још двоје намештеника на снази је отказ, а још петоро нераспоређених службеника без посла ће остати за два месеца. Кадровски план који предвиђа отпуштања одбило је да је да потпише троје службеника. Није вреднован рад, сматрају, већ је твде у питању реваншизам.

"Мора Томислав Вељковић да добије отказ да би био пример другима да ћуте кад су у питању неправилности. Поверујете држави да хоће стварно да се обрачуна са кримоналом и корупцијом а онда будете награђени као што сам ја награђен", каже отпуштени домар Томислав Вељковић, који је и узбуњивач.

Нико није требало да добије отказ, тврди Вељковић. Уредба владе о броју запослених је само изговор да се у општини обрачунају са неистомишљеницима.

"Све ово што се ради је беспотребно, јер општина Рача баш има онолико упослених колико је Влада Републике Србије дозволила", каже Вељковић.

У општинској Управи негирају све оптужбе. Кадровским планом који је на предлог општинског Већа усвојила Скупштина, укинута су поједина радна места и осморо људи је отпуштено. Међу њима и Томислав Вељковић, узбуњивач.

"Именовани није трпео никад последице које се тичу његовог деловања, ово је типична рационализација. Закон је у потпуности испоштован, додуше кадровски план је донет пре мог постављења, али је у потпуности испоштована процедура", каже Горан Максовић, вршилац дужности начелника општинске Управе у Рачи.

Томислав Вељковић не одустаје, правни тим који чине адвокати портала "Пиштаљка" најпре ће од Вишег суда тражити одређивање привремене мере, а потом покренути радни спор уз позивање на Закон о заштити узбуњивача.

"Суд би могао и ја верујем да ће то и учинити да одложи правно дејство овог отказа, јер је невероватно да неко ко једини у општинској управи има сертификат за заштиту на раду и на одређено време је запослен, да постане технолошки вишак, одједном и то све након појаве коруптивних радњи", каже Јелена Стојановић, адвокат портала "Пиштаљка".

У фабрику за пречишћавање отпадних вода наводно је уложено 600.000 евра.

Захваљујући узбуњивачу Томиславу Вељковићу покренута је истрага, али резултата нема. Грађани и јавно мњење су учинили све што су могли, а на потезу је држава.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи