Већа одговорност за безбедније школе

Недавни инцидент у Техничој школи у Аранђеловцу открио је, између осталог, да се насиље често гура под тепих и о њему ћуте и школе и жртве. Нови закон о основама система образовања прописује већу одговорност запослених у школама, ученика и родитеља. Надлежни најављују додатне новине у циљу системског решавања проблема насиља међу ученицима.

За годину и по, колико постоји, родитељски телефон у оквиру СОС дечје линије примио је пет хиљада позива у вези са неком врстом насиља. 

"Буде често проблем кад родитељ жели да пријави насиље, а дете то не дозвољава, жели да сачува другарство, однос у вршњачкој групи, то је заиста нешто што је страшно", каже Жељка Бургунд из СОС дечје линије.

Искуство показује да има школа које не сарађују довољно са надлежнима. Психолози се ретко позивају на часове разредног старешине, који често, нажалост, служе за надокнаду градива.

"Чињеница да се многи часови одељенског старешине уопште и не одржавају, или се одржавају тако што губе сваки смисао и квалитет. Нису посвећени битним темама, превенцији насиља, злоупотреби психоактивних супстанци, тимском раду, односима у одељењу", каже психолог Лидија Максић.

Нови закон доноси више реда у рад школа, понашање ђака и родитеља и системска решења проблема насиља. Надлежни најављују јачу координацију већег броја служби и обуку запослених у школама. Оформљен је и тим експерата – представника више министарстава који ће се бавити проблемом насиља. Најављују и запослење већег броја психолога и педагога у школама.

"Ако имате, рецимо, једну општину где има 10-15 школа, ви имате ту око 20 домара. Локална самоуправа, што су опет државне паре, ту плаћа силне поправке фирмама јер они нису у могућности да ураде већу поправку, а њих двадесеторо може зграду да изгради. Онда имате уштеду на том делу, имате на заједничким службама", каже министар просвете Младен Шарчевић.

Смањењу насиља умногоме би помогао повратак секција и једносменски рад школа.

"Деца нису под надзором родитеља, нарочито деца која иду у две смене и родитељи који раде у једној, они се не сретну у кући по недељу дана осим у вечерњим сатима", каже Лидија Максић.

"Једносменски рад је најбоља ствар на свету, што дуже буде дете у школи на језицима, спорту, на свим другим стварима, ми ћемо стимулисати такве школе", каже Шарчевић.

Рад сваке школе биће видљивији, све делатности јавне и доступне, каже министар, а оне које раде више – добијаће и више новца.

Школе које, међутим, не држе додатне, допунске часове нити секције, биће кажњене, добијаће мање новца, а директори ће остати без мандата. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи