Више од 20 милиона евра за унапређење ИТ и науке у Србији

Уговори за реализацију три пројекта, вредна више од 20 милиона евра, за унапређење ИТ и научноистраживачке инфраструктуре у Србији, потписани су у Београду у присуству председнице Владе Србије Ане Брнабић.

Реч је о уговорима за изградњу ламеле Електронског факултета у Нишу, Научно-технолошког парка (НТП) у Нишу, као и зграде за пројекат "Верокио" Института за физику у Београду.

Пројекти се финансирају из кредита Европске инвестиционе банке, а изградња сва три објекта требало би да почне крајем првог квартала наредне године.

Парафе на уговоре ставили су министар просвете Младен Шарчевић, министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, директор Канцеларије за управљање јавним улагањима Марко Благојевић, градоначелник Ниша Дарко Булатовић и директор Института за физику Александар Богојевић.

Председница Владе Ана Брнабић рекла је да је потписивање три уговора још један корак напред и да су пројекти на које се уговори односе важни за науку, образовање, дигитализацију, али и за нашу грађевинску индустрију и БДП Србије.

"Важно је да завршавамо посао, да почињемо пројекте и да их завршавамо, јер смо толико дуго имали праксу да нешто почнемо, а да то не завршавамо", подвукла је председница Владе.

Како је рекла, ламела Електронског факултета у Нишу била је предвиђена оригиналним пројектом из 1975. године, али никада није почела градња.

Она је захвалила свим партнерима, пре свега Европској инвестиционој банци, из чијих се кредита пројекти финансирају, што, како је рекла, показује блиску сарадњу са ЕУ на разним сегментима развоја друштва.

Упутила је захвалност представницима Ниша и Електронског факултета из тог града, као и Институту за физику у Београду.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић казао је да је данас велики дан за Ниш, јер се после неколико деценија реализује велики и важан пројекат, вредан 1,8 милијарди динара.

"Није вредност само у новцу, већ у чињеници да се улаже у науку, образовање, научноистраживачки рад, у људе, знање и памет, који су наша предност", рекао је Булатовић.

Директор Института за физику Александар Богојевић казао је да ће пројекат "Верикио" један од приоритета Владе Србије и биће реализован са светским институцијама, попут лабораторије ЦЕРН.

Верикио је, објаснио је, био чувени италијански вајар и сликар, чији су ученици били Леонардо да Винчи, Ботичели и други.

"Верикио радионица је најбоља школа свих времена, а и наш је циљ да будемо фабрика генија. Част нам је што је држава имала визију и храброст да покуша да оствари циљ са нама, а на нама је да покажемо да није погрешила", рекао је Богојевић.

Радови на изградњи ламеле Електронског факултета и НТП у Нишу и пројекта "Верикио", део су подршке Владе Србије и Савета за иновационо предузетништво и ИТ развоју и научне инфраструктуре у Србији.

Поред ова три, планирана је реализација још четири пројекта, од којих су два већ почела – изградња НТП у Новом Саду и тендер за израду пројекта за нову зграду Института "Биосенс" у Новом Саду, док ће два тек бити покренута – нова зграда ФОН-а у Београду и зграда за образовање ИТ инжењера у Београду.

Укупна вредност седам пројеката већа је од 50 милиона евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи